Stanković: Građani da proveravaju uplate u Fond PIO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2022, 14:15

Stanković: Građani da proveravaju uplate u Fond PIO

Direktor sektora za ostvarivanje prava u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Vladimir Stanković, rekao je danas Tanjugu da bi građani trebali da proveravaju da li im poslodavci uplaćuju doprinose i da li to rade na vreme, jer još ima slučajeva da oni ne ispunjavaju ovu obavezu prema radnicima.

Naveo je da građani proveru mogu da urade na dva načina, i to na šalteru Fonda PIO, gde će tražiti izveštaj o uplatama ili elektronski.

I za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << elektronsku proveru je neophodno da jednom odu do Fonda PIO kako bi dobili PIN kod, koji je neophodan za elektronsku proveru.

Stanković je kazao da je svaki slučaj izostanka ili kašnjenja uplate doprinosa za zaposlenog, slučaj za sebe.

"Ako gledamo duži vremenski period, možemo reći da je broj takvih slučajeva manji i da je ranije bilo mnogo više problema sa plaćanjme doprinosa", naglasio je za Stanković za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li zaposleni po ugovoru o delu imaju pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje, rekao je da svaka vrsta radnog angažovanja omogućava zdravstveno osiguranje.

Kada je reč o mesečnim i godišnjim listićima o platama, Stanković je rekao da oni nisu ključni dokaz ukoliko dođe do radnog spora, ali da jesu značajni, te da bi građani trebalo da ih čuvaju.

"Oni nisu opredeljujući dokaz da li će nekome biti priznat staž ili ne, ali svakako mogu biti jedan od dokaza, koji bi, ako bi se uklopio sa nekim drugim dokazima, mogao biti dovoljan dokaz", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.