Stanje u Bujanovcu stabilno

Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stanje u Bujanovcu stabilno"

Dragan Šutanovac (FoNet, arhiva)

Bujanovac -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi saglasni da je stanje u toj opštini stabilno.

Šutanovac je izjavio da su se on i Arifi složili da ni u čijem interesu nije da se destabilizuje taj deo Srbije i da u ovom trenutku nema indikacija da takva opasnost postoji. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš istakao je da se u vojnim bazama na jugu Srbije nalaze se dobro obučeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnici koji profesionalno obavljaju svoje dužnosti.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem ministar Šutanovac je izjavio da ima apsolutno razumevanje za njegov stav u vezi sa demilitarizacijom juga Srbije, ali da vojska nije tamo da bi izazivala probleme, već da bi odvraćala one koji žele da izazovu probleme.

Ministar Šutanovac je rekao da postoji saglasnost da nije ni u čijem interesu da se destabilizuje ovaj deo Srbije i da u ovom trenutku nema indikacija koje bi ukazale da postoje organizovane grupacije koje žele da izazovu destabilizaciju.

"Naša misija je ovde da sprečimo sukobe i nasilje, bez obzira što u ovom trenutku nemamo indikatore. U nekom budućem vremenu je moguće da ih imamo i zbog toga smo mi prisutni ovde. Naš posao je da budemo spremni i za takve scenarije, imajući u vidu da se često u javnosti čuju poruke koje ukazuju na to da postoje pojedinci koji bi želeli da destabilizuju ne damo Kosovo, već i jug Srbije", kazao je Šutanovac.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da je od ministra odbrane zahtevao da se region demilitarizuje i da lokalna policija ima veća ovlašćenja.

"Ja sam tražio garanciju od ministra da vojska ne bude više kao ona vojska koja je nekada bila, a ja vam garantujem da su se građani opštine Bujanovac opredelili za mir. Ne zavisi od građana Bujanovca kakav će stav građani imati ubuduće, to zavisi od od pristupa Beograda", izjavio je Arifi.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, tokom obilaska vojne baze Dobrosin, rekao je da se u vojnim bazama na jugu Srbije nalaze dobro obučeni profesionalci i da za sada na jugu Srbije ne postoje nikakvi indikatori koji ukazuju na to da bi vojska trebalo da reaguje.

"Vojska ne podiže borbenu gotovost u zavisnosti od datuma već u zavisnosti od događaja. Ne vodimo se politikom, već indikatorima na terenu. Za sada nema nikakvih indikatora da bi vojska trebalo da reaguje angažovanjem dodatnih snaga ili borbenim angažovanjem snaga koje su trenutno ovde. Ovo je u stvari preventivni raspored", rekao je Ponoš.

Ministar Šutanovac je, tokom posete, izjavio da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije posmatraju ceo region i da u protekloj godini nije bilo destabilizacije na tom prostoru niti na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je žarišta bilo van teritorije Srbije, u Makedoniji i Crnoj Gori.

Ministar je rekao da ima apsolutno razumavanje za stav Arifija u vezi sa demilitarizacijom juga Srbije, ali da vojska nije tamo da bi izazivala probleme već da bi odvraćala one koji žele da izazovu probleme.

"Stvoreni uslovi za jačanje vojske"

Odziv 98 odsto

Na poziv za služenje vojnog roka u decembru se odazvao 4.831 regrut, ili 98 odsto pozvanih, piše magazin Odbrana u novom broju.

Zahtev za služenje vojnog roka u civilnoj službi podnelo je 5.116 regruta, a rešenje je doneto za njih 4.115. Na osnovu izmene i dopune uredbe o vojnoj obavezi, pored organizacija i ustanova, od decembra se na civilno služenje roka regruti upućuji i u organizacijske jedinice Ministarstva odbrane.

Skepticima, koji misle da se reformom Vojska Srbije slabi, mora se reći da greše, jer su se i u proteklih sedam meseci stvorili novi preduslovi za njeno jačanje, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Dušan Spasojević.

On je, u intervjuu magazinu Odbrana, rekao da Ministarstvo odbrane hoće "apsolutno snažnu vojsku", i da se to vidi i po novom budžetu, koji je znatno veći nego u nekoliko prethodnih godina i omogućiće bolji standard ljudi u sistemu odbrane i nova ulaganja u modernizaciju i opremanje.

Kako je rekao Spasojević, poboljšanjem socijalnog i materijalnog položaja pripadnika vojske, želi se ta profesija učiniti privlačnijom za mlade ljude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.