Izvor: B92, 20.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Standardi, pa razgovor o konačnom statusu Kosova"

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak je prihvatio i verifikovao izveštaj svoje delegacije koja se nedavno vratila iz posete Kosovu i Beogradu, sa zaključkom da preduslov za početak razgovora o konačnom statusu Kosova predstavlja predhodno ispunjavanje svih standarda postavljenih Rezolucijom SB 1244. Prema izveštaju šefa delegacije, norveškog predstavnika u UN Olea Petera Kolbija, taj stav dobio je punu podršku predstavnika UNMIK. Delegacija je izvestila SB o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "zapaženom napretku" u Pokrajini, koji se "manifestuje formiranjem prelaznih institucija pokrajinske samouprave u vidu Skupštine Kosova i lokalnih organa vlasti". "Međutim, i ti rezultati ostvareni su prevashodno zahvaljujući angažovanju međunarodne zajednice. "Opredeljenje za taj proces na Kosovu je manje nego što se moglo očekivati", upozorava se u izveštaju, uz ocenu da još mnogo toga mora biti učinjeno na uspostavljanju vladavine zakona, obezbeđivanju nesmetanog povratka i života pripadnika manjinskih zajednica u Pokrajini i u pripremama za početak privatizacije. U izveštaju je data podrška "realnim ciljevima" koje je postavila Misija UNMIK u izgradnji
demokratskog i multinacionalnog Kosova, uz konstataciju o "međusobnoj povezanosti" stabilizovanja i bezbednosti Kosova i stabilizovanja država iz neposrednog okruženja. "Ta veza postoji ne samo oko političkih pitanja, već i u odnosu na bezbednost, održavanje reda i sprovođenje zakona i u ekonomskom razvoju", navodi se u uzveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.