Izvor: Blic, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standardi negativni, razgovori će početi

Standardi negativni, razgovori će početi

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu dostignutosti standarda na KiM Kai Eide podneo je juče usmeni izveštaj Kontakt grupi o stanju na Kosovu. I pored ocene da standardi nisu dostignuti, on bi mogao preporučiti početak pregovora.

- Usmeni izveštaj specijalnog izaslanika sadrži negativnu ocenu dostignutosti standarda na KiM. Međutim, preporuka bi mogla biti da se krene u pregovore o budućem statusu Kosmeta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jedini uzrok koji može dovesti do odlaganja početka pregovora, ali kratkotrajnog, jeste uspeh odnosno neuspeh pilot-projekata za decentralizaciju - kaže za 'Blic' Oliver Ivanović, lider Srpske liste za KiM. On dodaje da je vitalni interes srpske zajednice da pilot-projekti u Partešu i Gračanici uspeju i da se nametne zahtev za sveobuhvatnu decentralizaciju do kraja 2006. godine. Ivanović ističe da je, 'ukoliko eventualno pilot-projekti ne uspeju, jer je prevelik otpor albanske zajednice, važno da Beograd ne bude optužen za neuspeh'.

- Albanska delegacija za pregovore je formirana. Srbija u sadašnjem stanju, bez jasnog koncepta za KiM ne može napraviti najbolju delegaciju - zaključuje Ivanović.

Ž. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.