Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: MI6 povlači obaveštajce

London, Beograd, Zagreb, Sarajevo -- Britanski špijuni širom Balkana su povučeni pošto su otkriveni u nizu izveštaja medija, piše "Dejli telegraf".

List navodi da je britanska obaveštajna služba, MI6, bila prinuđena da iz Beograda povuče glavnog obaveštajca, a za odlazak se sprema i špijun u Sarajevu. Ove nedelje je kancelariju međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Pedija Ešdauna napustio i čovek koji je bio označen kao britanski špijun na Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

List dodaje da su nizom tekstova u medijima potkopane operacije britanske obaveštajne službe na Balkanu, za koju se smatra da je odigrala ključnu ulogu u izručenju Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. Međutim, dalji pokušaji da se sudu u Hagu privedu Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina razljutili su mnoge balkanske obaveštajne službe, od kojih su neke optužene da i dalje održavaju veze sa optuženima za ratne zločine.

Šef britanske obaveštajne službe u Srbiji Entoni Monkton bio je prinuđen da napusti položaj prošlog meseca posle kampanje koju je protiv njega pokrenula Državna bezbednost. Njegova fotografija se pojavila na naslovnoj stranici beogradskog "Nedeljnog telegrafa", a zagrebački "Nacional" je nedelju dana kasnije objavio priču "Britanski špijuni okupiraju Hrvatsku". Za publicitet u bosansko-hercegovačkoj javnosti britanski obaveštajci mogu da "zahvale" nedeljniku "Slobodna Bosna", koji je objavio da MI6 u Bosni i Hrvatskoj sprovodi operaciju prisluškivanja, piše "Dejli telegraf", prenosi BBC na srpskom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.