Izvor: B92, 14.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: Cenzura na HTV

Zagreb -- Na Hrvatskoj televiziji je bilo cenzure pojedinih izjava i priloga na zahtev članova Vlade, piše hrvatska dnevna štampa.

Štampa navodi da Vlada ponovo vrši pritisak na HTV kao najjači i najuticajniji medij, a iz Vlade navode da nema nikakvih pritisaka.

Štampa prenosi da je potpredsednik Vlade Andrija Hebrang posle emitovanja jednog priloga o privatizaciji nazvao uredništvo emisije "Dnevnik" i ultimativno tražio da se odmah uključi u emisiju kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demantovao neke navode iz priloga i pretio da će u suprotnom uvesti Porez na dodatnu vrednost na RTV-preplatu.

Hrvatski dnevnici navode da je premijer Ivo Sanader kao uslov za gostovanje u "Dnveniku" tražio da budu izbačena sva neuprijatna pitanja o neispunjenim predizbornim obećanjima, čemu je odmah udovoljeno.

Dnevnici pišu i da je početkom jula zabranjeno emitovanje priloga u kojima su navođene uporedne izjave predstavnika Hrvatske demokratske zajednice o Haškom sudu dok su bili u opoziciji i sada kada su na vlasti.
Portparol Vlade Ratko Maček rekao je da cilj telefonskih poziva nekih ministara novinarima i urednicima HTV nije bio gušenje slobode medija, već objašnjenje konteksta određenih priloga".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.