Štajnmajer: Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: Blic, 04.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer najavio je danas, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, nastavak podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.



Štajnmajer je nagovestio da Nemačka neće podržati zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde preispita legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Nemačka će naredih nedelja formulisati stav o tome, ali mi smo priznali nezavisno Kosovo i ne bismo to uradili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da smo videli nesklad te odluke sa međunarodnim pravom", rekao je Štajnmajer.

Nemački ministar je ocenio da je "došao trenutak da Srbija gleda unapred, u budućnost, a ne samo unazad" i odao priznanje proevropskim snagama u Srbiji za hrabrost, kako se izrazio, koju su pokazale u predizbornoj kampanji i tokom pregovora o sastavu nove vlade.

Štajnmajer je izrazio nadu da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posle posete Beogradu potvrditi spremnost Srbije za punu saradnju sa Tribunalom i da će time ministrima inostranih poslova EU, na sastanku 15. septembra, omogućiti da donesu odluku o nastavku približavanja Srbije Uniji.

Jeremić je zahvalio Nemačkoj na podršci i istakao da je Beograd sa Nemačkom kao i sa drugim zemljama koje su priznale Kosovo, ostao u dijalogu i proteklih meseci. Ističući da je Srbija reagovala odgovorno na proglašenje nezavisnosti Kosova, Jeremić je ukazao da to ne znači da će Srbija prihvatiti secesiju.

On je naglasio da odluka koju Srbija želi da zatraži od Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, nije postupak protiv bilo koje zemlje, pogotovo ne protiv onih država kojima Srbija želi da se pridruži.

"Stabilnost na Balkanu je uslov za ispunjenje strateškog cilja Srbije, a to je ulazak u Evropsku uniju. Današnji razgovori u Berlinu tome su nas približili", rekao je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Jeremić : Nemačka podržava Srbiju za članstvu u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2008

BERLIN - Nemačka će snažno podržati evropske integracije Srbije, uključujući prvi naredni korak na tom putu, a to je odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Evropskom unijom, izjavio je danas Tanjugu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić posle razgovora sa svojim nemačkim kolegom Frank-Valterom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.