Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajner za dijalog Beograda i Prištine

Štajner za dijalog Beograda i Prištine

BEOGRAD - Šef Unmika Mihael Štajner istakao je juče da uskoro očekuje početak dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine ali o 'praktičnim pitanjima iz oblasti ekonomije, energetike, sprečavanja kriminala', ali i da ne očekuje da će do kraja njegovog mandata na Kosovu početi formalni razgovori o konačnom statusu ove pokrajine.

Štajner je u izjavi posle razgovora koje je juče imao u Vašingtonu i Njujorku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa najvišim zvaničnicima SAD i UN, istakao i da se još nisu stekli uslovi za razgovore o konačnom stautusu Kosova i osvrnuo se i na skoro usvajanje ustavne povelje koja u preambuli sadrži i odredbu o tome da je Kosovo i Metohija deo buduće državne zajednice.

- Predstavnici SB UN sa kojima sam razgovrao zauzeli su stav da nijedna strana ne sme da prejudicira konačan status - rekao je Štajner. Šef Unmika je istakao i da je 'ohrabren podrškom koju je za svoj rad dobio od američkog državnog sekretara Kolina Pauela, kao i do Saveta bezbednosti'. Štajner je naglasio da se juče susreo i sa Ole Kolbijem, predsednikom delegacije SB UN koja će u subotu posetiti Prištinu, a potom i Beograd.

- Oni dolaze da steknu sveobuhvatnu sliku o aktivnostima Unmika - o procesu povratka raseljenih lica, pronalaženju nestalih i kidnapovanih. Takođe će ih interesovati i rad kosovskog parlamenta, kao i stanje u opštinama , među njima i stanje u Kosovskoj Mitrovici - naglasio je Štajner. Govoreći o stanju u Kosovskoj Mitrovici, Štajner je naglasio da je Unmik preuzeo upravljanje administracijom i da neće prihvatati postojanje paralčelnih institucija, za koje on tvrdi i da trenutno skoro i ne postoje.

- Bitno je da ćemo u tom gradu imatilegitmno izabrane administrativne vlasti i legitimnu, Unmikovu policiju kojpj će podršku pružati Kfor. Sada bne treba poćurivati tvsri, jer treba steći poverenje građana ovog grada - zaključio je Štajner. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.