Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilizacija kursa i berze

Beograd -- Narodna banka Srbije nije danas intervenisala na deviznom tržištu, a kurs se formirao na nivou od 82,275 dinara za evro.

Tome su doprinele i intervencije NBS-a u prethodna dva dana kada je centralna banka prodala 75,4 miliona evra kako bi ublažila značajnije dnevne oscilacije kursa izazvane povećanom tražnjom za devizama.

NBS će pažljivo pratiti dalja kretanja na deviznom tržištu i preduzimaće sve neophodne mere da održi stabilnost cena, navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u saopštenju.

Berza stabilnija

Izjava novog predsednika Skupštine Tomislava Nikolića o vanrednom stanju verovatno je najnegativnija po imidž zemlje. Mnogobrojni investitori, kako saznaje B92, najozbiljnije se raspituju da li je uvođenje vanrednog stanja moguće.

Ekonomisti upozoravaju da će, ako bude velike potrošnje iz državne kase, centralna banka morati da pooštri svoje mere da bi se donekle održala ekonomska stabilnost i zaustavio rast cena.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić kaže da Srbija zbog nestabilne političke situacije oko vlade već trpi ekonomske posledice.

U takvim okolnostima pominjanje vanrednog stanja, makar i kao deo političke borbe, dodatno će pokolebati i onako sumnjičave investitore, kaže Pitić.

Danas je, ipak, zaustavljen pad vrednosti akcija na Beogradskoj berzi. Nagli pad akcija u protekla dva dana mnogi su doveli u vezu sa sa strahom investitora zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine.

Danas je indeks Beleks lajn, koji prati vrednost akcija na Beogradskoj berzi, porastao za 0,41 odsto, a indeks najlikvidnijih akcija Beleks 15 porastao je za 0,82 odsto.

Takođe, Narodna banka Srbije danas nije morala da interveniše da bi zaustavila rast evra, a trentuni kurs je u blagom padu 82,27 dinara za jedan evro.

O svim tim političko-ekonomskim dešavanjima opširnije na B92.biz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.