Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su nesvrstani za Nikolića?

Beograd -- Tomislav Nikolić sastao se u zgradi Doma narodne skupštine sa šefovima misija nesvrstanih zemalja, koje je ranije zvao majmunima.

S obzirom na to da se radikali sve češće sastaju sa predstavnicima nesvrstanih zemalja, pre svega onim akreditovanim u našoj zemlji, B92 je istraživao kakav je nekada bio stav zamenika predsednika Srpske radikalne stranke prema nesvrstanima. On ih je naime 1990. nazvao nesvrstane majmunima.

Ovako je o nesvrstanima u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1990. mislio Tomislav Nikolić:

"Zbog toga sam mnogo pre mnogih shvatio da meni, kao Srbinu i potomku dvojice solunaca, nije mesto među komunistima i nikada nisam prišao onima koji su nas odveli u neznaboštvo, među nesvrstane majmune i u odaje za zasluge u kremaljskom zidinama. Zbog toga ne želim da u moje ime objavljuju neprijateljstva celom svetu, svima koji nisu po volji novog 'oca Srbije'."

Šesnaest godina kasnije, u istoj zgradi u kojoj je 1961. održana prva konferencija ovog pokreta, nekadašnjoj Saveznoj skupštini, a danas Domu Narodne skupštine, Nikolić se redovno sastaje sa ambasadorima nesvrstanih zemalja.

On ne demantuje da je to izjavio, ali kaže da je to bio rezultat, kako je objasnio, verovanja u zapadne zemlje: "Tako da nemate nikoga u tom periodu od naših građana koji nije verovao da nam sa Zapada dolazi blagostanje i da nam ne trebaju nesvrstani i ja sada, eto, moram da okajem grehe mladosti."

"Sledeći Dan mladosti?"

Kolumnista nedeljnika Vreme, Ljubomir Živkov, kaže da ga, posle ovakvog obrta u politici radikala prema nesvrstanima, ali i Rusiji, koju je Nikolić takođe kritikovao 90-ih, ne bi čudilo da počnu i da obeležavaju 25. maj - Dan mladosti.

"Mi smo svedoci da oni gaze svoje reči i da menjaju mišljenja kako im odgovara i to je slučaj sa svim našim političarima, ali mene jedino plaši da radikali sada ne krenu na službena putovanja po tim zemljama jer smo svedoci kolike su dnevnice uzimali za svoja putovanja u Vranje ili Kragujevac", kaže Živkov.

Inače, Nikolić je ambasadorima nesvrstanih zemalja, između ostalog, rekao kako mu je žao što Srbija nije bila prisutna na nedavnom samitu tog pokreta na način kako je to trebalo i istakao da se nada da će doći vreme kada će vlast shvatiti koliko je važno da se Srbija ponovo uključi u taj pokret.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.