Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se kreće u Crnoj Gori

Podgorica -- U Podgorici je konstituisan Savet Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru, koji čini više od stotinu članova.

Savet je usvojio platformu pokreta, u kojoj se navodi da su njegovi ciljevi konstituisanje nezavisne Crne Gore, članstvo u Evropskoj uniji, prijateljski odnosi sa Srbijom, podrška regionalnom miru i stabilnosti, podrška medjunarodnim integracijama kao i vladavina demokratske i pravne države.

"Obnova nezavisne države je uslov i garancija donošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobodnih odluka o korišćenju nacionalnih resursa i ukupnim perspektivama Crne Gore", navodi se u platformi. Takodje je navedeno da Pokret okuplja gradjane Crne Gore različitih vera i nacija koji žele da se ona konstituiše kao nezavisna, demokratska država članica Evropske unije.

Koordinator Saveta Branko Lukovac naveo je da će zadatak pokreta biti priprema referenduma o državnom statusu u ovoj godini ili najkasnije početkom 2006. godine.

Savet je izabrao desetočlani Koordinacioni tim, kao operativno telo. U njemu su, pored Lukovca, režiser Branko Baletić, zvaničnici vladajućih partija Ivan Brajović i Dragan Kujović, profesori Miodrag Perović i Šerbo Rastoder.

Prethodno je u Miločeru osnovan Pokret za evropsku državnu zajednicu Srbije i Crne Gore. Predsednik crnogorske Narodne stranke Dragan Šoć rekao je da granica između Srbije i Crne Gore šteti i Srbima i Crnogorcima i Bošnjacima i evropejcima u Crnoj Gori. "Danas se stvara jedan krov ispod kojeg treba da bude dovoljno prostora za sve pojedince, nevladine ili političke organizacije koje imaju integralističku ideju i nikome ispod tog krova ne sme biti tesno", rekao je Šoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.