Izvor: B92, 23.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta podseća na Miloša Obrenovića

Gornja Dobrinja -- U Takovu se danas svečano obeležava godišnjica II srpskog ustanka, pod vođstvom Miloša Obrenovića.

Miloš Obrenović je nesumnjivo jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije, ali dok bi u nekoj drugoj zemlji od rodnog mesta čoveka koji je postavio temelje te zemlje Srbije sigurno napravili istorijsku i turističku atrakciju, malo je onih koji znaju po čemu je značajna Gornja Dobrinja.

Većina ljudi koju put nanese u Gornju Dobrinju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udaljenu 20 kilometara od Požege, ne zna da je tu rođen knez Miloš Obrenović. Utemeljivaču moderne Srbije podignut je spomen-kompleks od velikog značaja, ali je veoma oštećen. Protonamesnik Duško Janković za B92 kaže da čak ni putokazi koji bi putnika usmerili do spomenika ovde ne postoje.

"Spomen-kompleks je od izuzetnog značaja, ali je prepušten na milost i nemilost nama ovde u Crkvenoj opštini u Gornjoj Dobrinji i svešteniku s porodicom, koji to održava s par meštana", kaže on.

Kuća u kojoj je rođen knez Miloš Obrenović davno je nestala, a jedini trag koji upućuje na mesto gde je on ugledao svet jesu ostaci temelja i mali spomenik koji datira iz 1879. To mesto nimalo ne izgleda kao turistička atrakcija.

Rade Aćimović jedan je od retkih meštana koji zna gde se kuća Obrenovića nalazila. "Sigurno bi i Turci, koji su doživeli to što su doživeli, posle toliko godina su proterani, čak bi i oni drugačije razmišljali da je to u njihovoj nadležnosti. Mi smo tu potonuli", kaže on.

Škola koju je 1854. u Gornjoj Dobrinji podigao Miloš Obrenović danas ne nosi njegovo ime. Zanimljivo je da je pre nekoliko godina obnovljena uz pomoć, ali ne srpskog, već američkog naroda, kroz pomoć USAID-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.