Šta piše u ugovoru za autoput?

Izvor: B92, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta piše u ugovoru za autoput?

Novi Sad, Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja smatra da javnost ima pravo da zna sve o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Poverenik Rodoljub Šabić ocenio je da je pravo javnosti da zna sve o uslovima pod kojima se nekom stavlja na raspolaganje izuzetno vredan državni resurs, kao što je koncesija za autoput Horgoš-Požega, i da to apsolutno preteže nad razlozima zaštite apstraktne poverljivosti.

Šabić je izjavio da su neke kontradiktorne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nejasne izjave odgovornih u slučaju pristupa informacijama iz ugovora o koncesiji kod dela javnosti izazvale nedoumice o činjenicama relevantnim u toj pravnoj stvari, ali i o sadržini i domašaju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"U vezi s načinom na koji je poverljivost regulisana ugovorom o koncesiji, intrigantno je što je ugovoreno da su bukvalno sve informacije o izgradnji autoputa poverljive", naveo je Šabić.

Prema Šabićevoj oceni, slobodan pristup informacijama nije u suprotnosti čak ni sa odredbom tačke 24.2 ugovora o koncesiji, koja uređuje "poverljivost". Šabić je naveo da, iako rigidna, ta odredba predviđa nekoliko izuzetaka od poverljivosti.

"Ni sami ugovarači nisu ugovorili mogućnost ograničenja pristupa informacijama kada se zahtev za pristup informacijama zasniva na našim propisima, odnosno zakonima, što je upravo slučaj u konkretnoj situaciji", naglasio je Šabić.

Pajtić traži uvid

Bojan Pajtić

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić traži uvid u ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega. Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine, prethodno je najavio da će od Vlade Srbije tražiti da poništi taj ugovor jer je štetan po interese Vojvodine.

Pajtić kaže da "nema ničeg prirodnijeg od toga da predstavnici regionalne vlasti imaju uvid u nešto što se dešava u njihovoj regiji".

"Bilo bi prirodno i logično da smo od početka imali uvid u taj posao", kaže Pajtić. Kostreš je ranije od poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića tražio da mu bude omogućen uvid u ugovor o koncesiji.

"Odlučuje vlada"

Uprkos Šabićevom nalogu ministarstvima za kapitalne investicije i finansije da to bude činjeno, bivši ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je rekao da ne može da udovolji Kostreševom zahtevu jer "o uvidu u ugovor odlučuje vlada".

On je rekao i da ne može da da na uvid ugovor koji obuhvata i poslovnu tajnu firme koja je izabrana u finansijskom delu ponude.

Ilić je za Dnevnik najavio da neće ostati ministar ako Vlada ospori ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, a Kostreš je ranije najavljivao da će od nove vlade tražiti poništavanje ugovora jer je on štetan po interese Vojvodine.

Prethodna vlada je 30. marta sa špansko-austrijskim konzorcijumom potpisala ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.