Šta je uloga Kontakt grupe

Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je uloga Kontakt grupe

Dušan Janjić, Forum za etničke odnose (Beta)

Beograd -- Kontakt grupa ne može da donosi odluku umesto SB UN, ali može da pripremi odluku za njega i to će se i desiti, kaže Dušan Janjić.

Kontakt grupa je telo koje su Ujedinjene nacije formirale za rešavanje krize na prostoru SFRJ i u njoj su sile, koje imaju interese na Balkanu. U tom smislu, Kontakt grupa je važno mesto za dogovore i pripremu odluka, kaže Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovom slučaju je prenošenje rasprave prirodno vraćanje problema Kosova u okvir Kontakt grupe jer, da podsetim, Ahtisari je taj koji je sam odlučio u martu da bez konsultacija o Kontakt grupi premesti raspravu u SB UN. Kontakt grupa je sama već postavila principe koji isključuju podelu Kosova, pripajanje nekoj drugoj državi i vraćanje na stanje pre 1999.", kaže Janjić.

Prema Janjićevoj oceni, Kontakt grupa treba da reši ulogu SB u statusu Kosova jer će Rusija najverovatnije tražiti da se izbaci međunarodna grupa za nadzor. Drugi zadatak Kontakt grupe bi bio da stvori uslove pod kojima bi Beograd i Priština kroz indirektne razgovore mogli da unaprede interese u odnosu na Ahtisarijev plan.

"Očekuje se vrlo jaka diplomatska aktivnost u septembru, pre svega kroz šatl-diplomatiju, da se utvrdi imaju li Beograd i Priština šta novo da urade. Ako imaju, onda nije isključena neka vrsta konsultativne konferencije po principima Kontakt grupe. Ako se jedna od strana pokaže nekonstruktivnom ili napusti proces, odlučiće se bez nje. Ako se pokaže da strane nisu u stanju da se dogovore, onda će važiti ono što odluči Kontakt grupa", kaže on.

Janjić podseća da stav Rusije nije protivljenje nezavisnosti Kosova ili bilo kom drugom rešenju. Ako bi došlo do stvaranja nezavisnog Kosova, Rusija bi za to tražila saglasnost obe strane i garancije da se njoj dozvoli da princip prava na samoopredeljenje koristi na drugim mestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.