Izvor: B92, 29.Okt.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je sa Predlogom zakona o sprečavanju sukoba interesa?

Beograd -- Ni posle brojnih afera u kojima se pominju državni funkcioneri, Vladin Predlog zakona o sprečavanju sukoba interesa još uvek nije stigao do Skupštine. Zbog nepostojanja pravne regulative, optužbe za konflikt interesa, koje se u poslednjem slučaju odnose na ministra Dušana Mihajlovića, svode se tako na moralnu, a ne krivičnu odgovornost pojedinca o kojima je reč. "Postaje mučno gledati koliko se oteže sa usvajanjem tog zakona", kaže član Saveta za borbu protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivan M. Lalić: "Ja odgovorno tvrdim da jedna ozbiljna grupa pravnika to može da uradi za pet dana i da bude šestog usvojeno. Odsustvom zakona o konfliktu interesa Mihajlović može da kaže: OK, ja imam 13 firmi, možemo da pričamo o Ariusu kao konkretnom deliktu, ako on to jeste, ali sam podatak da on ima trinaest firmi njega ne sprečava da bude ministrar po postojećem zakonu. Znate koja je to sloboda? Neverovatno", kazao je Lalić.

Lalić je gostujući u Kažiprstu Radija B92 ukazao na nepostojanje političke volje da se konflikt interesa stavi u zakonske okvire. O odgovorima koje članovi Vlade daju kada im se postavi pitanje o ovom zakonu, Lalić kaže: "Odgovor po pitanju zakona o konfliktu interesa, koji zaista izdvajam u odnosu na ostale zakone, jer je krucijalni, još uvek se radi, nema sankcija. Kaže se šta javni funkcioner ne sme, ali nema sankcija. Uvek ima neki odgovor, mislim da je u pitanju čista, nepatvorena politička volja, odnosno ne-volja, da se donese taj zakon. Nema drugog objašnjenja".

O postojanju političke volje u donošenju zakona o sprečavanju sukoba interesa govori i današnja izjava za B92 poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Srđe Popovića: "Ako se sećate, Demokratska stranka je na jednom od svojih poslednjih sednica Glavnog odbora insistirala na tome da se taj zakon donese brzo. Gospodin Đelić i Ministarstvo finansija najavili su taj zakon. On je gotov, prošao je Vladu i, na žalost, stoji između Vlade i skupštinske procedure. Na žalost, ako pratimo sudbinu zakona o energetici, zakona o železnici, zakona o životnoj sredini, možete da vidite da u Parlamentu postoji sumnja u većinu za donošenje tih zakona. Što se nas tiče, on mora da ide što pre. Mislimo da je u pitanju dobar zakon i on je na jednoj konferenciji u Istambulu, na kojoj su bili Bojan Pajtić i Aleksandra Drecun, sekretar Ministarstva finansija, dobio veoma visoke ocene i od predstavnika međunarodne zajednice", rekao je Popović.

Međutim, predlog ovog zakona ipak nije usvojen na Vladi Srbije, niti se zna kada će biti. To je novinaru Radija B92 rekla sekretarka u Ministarstvu finasija Aleksandra Drecun.Inače, sprečavanje konflikta interesa je opšte mesto u evropskom zakonodavstvu, sa kojim treba da se uskladimo. Da je ovde reč o civilizacijskoj potrebi slaže se i ministar policije Dušan Mihajlović koji je u izjavi za B92, pre dve nedelje, rekao da je zakon o konfliktu interesa veoma potreban: "Ja sam liberal, znači kapitalista, borim se za kapitalističko društvo i uređenje i to ne krijem. Znači, ja se ne stidim toga što imam akcije u nekim firmama i jedino što ću ja imati kao konkretnu obavezu jeste da te svoje akcije predam na upravljanje jednom neutralnom licu koje će voditi računa i pokazati javno koliko sam zaradio. Meni je ovaj zakon veoma potreban, a mislim da i vi u medijima to treba da iskoristite, da razvijete ovo istraživačko novinarstvo i da utvrdite ko tu stvarno šta ima i ko je šta primao i onda ćete videti da je po onoj narodnoj: hajka na vuka, a lisice meso jedu", rekao je Mihajlović.

S druge strane, očigledno je da se u Vladi Srbije blokira donošenje ovog zakona i, prema nekim informacijama, za to su najodgovornija njena dva potpredsednika. "Ne bih tako rekao", izjavio je prilikom nedavnog gostovanja na Radiju B92 ministar finansija Božidar Đelić. On je međutim, dodao da "žarko želi da istera stvari na čistac" i da bi o tome uskoro mogao otvoreno da priča. U međuvremenu, pred poslanicima republičkog parlamenta našao se samo Predlog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je predložila Demokratska stranka Srbije, o kojem je Vlada dala negativno mišljenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.