Šta je novi čovek Stejta za Srbiju hteo da čuje od nevladinih organizacija 

Izvor: BKTV News, 06.Apr.2018, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je novi čovek Stejta za Srbiju hteo da čuje od nevladinih organizacija 

Neophodan širi pristup koji se odnosi na ceo region, ističu u NVO.

Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer, koji je protekle sedmice posetio Beograd, sastao se u četvrtak i sa predstavnicima nevladinog sektora, a njihov utisak je da su SAD otvorenije za razgovor o "raznim mogućim solucijama".

Palmer je prethodno razgovarao i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se saglasio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << te obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, "na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim", kako je istaknuto u saopštenju.

Za razliku od nekih drugih susreta američkih ili evropskih zvcaničnika, nastup Palmera u razgovoru sa nevladinim sektorom nije odudarao od zvaničnog.

Jedna od učesnika tog sastanka, predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je zamenik pomoćnika državnog sekretara možda nagovestio da su SAD otvorenije za razgovor o raznim mogućim solucijama za rešavanje kosovskog pitanja.

"SAD su vrlo značajan igrač, ali SAD nisu u Uniji, koja je naš apsolutno broj jedan strateški partner. Dakle, oni mogu da kažu da će pomoći, razgovaraćemo o tome da se dođe do rešenja, želimo da Srbija što pre bude punopravni član EU, ali će to ipak zavisiti od onih koji u Uniji odlučuju", smatra Liht.

Dobro je, ocenjuje, da se SAD angažuju više, zato što, navodi, znamo da je njjhov glas i na Kosovu, pa i u Tirani izuzetno jak.

Ističe da su sa Palmerom otvoreno govorili o tome da je neopohodan širi pristup na ceo region, jer, objašnjava, od toga kako će da se reši srpsko-kosovska priča zavisi budućnost celog regiona.

Stefan Surlić iz Centra za interdisciplinarne studije Balkana smatra da je glavni cilj dolaska Palmera u Srbiju bio da smiri tenzije nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici i prenese stav SAD da pregovori nemaju alternativu, te da bi trebalo da se nastave.

Surlić ističe da ono što svakako ne doprinosi dijalogu jesu poruke koje dolaze od Prištine, naročito one da Zajednica srpskih opština neće biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, već u skladu sa ustavom Kosova.

"Takve poruke ne doprinose dijalogu, jer ideja kompromisa jeste da jedna i druga strana daju neki ustupak da bi do finalnog sporazuma došlo", ukazao je.

Palmer je zapravo, kako smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, hteo da čuje šta je to što bi srpska strana videla kao dobitak u nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Na potezu je EU

"Palmerova poseta je donela više saznanja Americi, ali koje god da je informacije prikupio to sigurno neće uticati na osnovne zacrtane principe SAD. To je rečeno i nakon sastanka Vučića i Palmera, da se ne slažu oko nekih pitanja, nezavisnosti Kosova i sigurno članstvo u NATO", rekao je Janjić.

"Pitanje dijaloga prepušteno je EU, ja bih bio precizniji: ''gledajte u Berlin''", naglasio je Janjić.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.