Izvor: B92, 02.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je bilo s novcem za referendum

Beograd -- Kako su i koliko novca dobijenog za predreferendumsku kampanju potrošile stranke? Novac uplaćen i antireferendumskim strankama

Demokratska stranka je saopštila da joj je od 19,2 miliona dinara ostalo 742.000 dinara, i da će taj novac vratiti. S druge strane, SPO je potrošio svih milion i 800.000 dinara, koliko je dobio, i morao je da doda još novca iz sopstvenih izvora da bi finansirao kampanju za novi ustav.

Srpski pokret obnove u referendumskoj kampanji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije imao oglase u medijima i TV spotove jer 1,8 miliona dinara, koliko je ta stranka dobila iz budžeta, za takvu vrstu kampanje nije bilo dovoljno.

Direktor SPO-a Anđelko Trpković precizno navodi da su sve pare potrošene na ukupno 16 bilborda, putovanja po Srbiji, pozivna pisma i terensku kampanju u 28 opština. Trpković precizno navodi svaki dinar i kaže da je SPO potrošio i više novca nego što je dobio.

"Najveći pojedinačni troškovi su oglašavanje na bilbordima, 272.419 dinara, imamo štampu tih 16 bilborda, pa promo-predmete u kampanji, obišli smo 28 opština, i u svakoj smo delili državne zastave", kaže on.

"Imali smo spavanje na Zlatiboru, u Nišu, jedan od značajnijih troškova su troškovi štampanja i poštarine pisama koje smo uputili na 21.000 adresa. Sve u svemu, postoji trošak za svaku stvar, uključujući troškove benzina i ishrane svih ljudi koji su bili na putu", kaže on.

G17 još nije dostavio izveštaj o tome na šta je potrošio 18,6 miliona dinara, a to će učiniti, kako kažu u toj stranci, čim nadležna institucija dostavi formu izveštaja. Navode da su pare potrošili na putovanja, bilborde, liflete, CD s tekstom ustava i SMS poruke.

Demokratska stranka će vratiti 742.000 dinara na račun sa kog su joj uplaćena sredstva za referendumsku kampanju i o tome će obavestiti RIK. U DS-u navode da su sredstva utrošena na štampanje plakata, na bilborde i spotove na elektronskim medijima i oglase u štampi.

Dragan Šutanovac za B92 kaže da je glavnicu novca DS potrošio na kampanju, bilborde, štampani materijal, spotove i sve druge stvari koje su mogle da se vide u javnosti, na plaćene oglase.

"Mislim da je učešće DS-a sasvim dovoljno u kampanji i mislimo da je novac koji smo dobili doprineo uspehu. Mislimo da je, s druge strane, Vlada trošila veliki novac i mislimo da je šteta potrošiti sav novac", kaže on.

RIK je 17. oktobra raspodelio 150 miliona dinara parlamentarnim strankama za vođenje referendumske kampanje, srazmerno broju poslanika. Najviše novca, 49,2 miliona dinara, dobila je Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije 31,2 miliona, DS 19,2 miliona, G17 plus 18,6 miliona, a Socijalistička partija Srbije 13,2 miliona.

Sredstva nisu dodeljena jedino za dva poslanika koji ne pripadaju nijednoj stranci, a novac je uplaćen i strankama koje su vodile antireferendumsku kampanju.

Ako stranke i podnesu izveštaje, zakonom nije propisano ko će ih kontrolisati i za eventulani propust i nenamenske troškove kazniti.

Transparentnost predlaže kontrolu

Organizacija Transparentnost Srbija predložila je ministru Mlađanu Dinkiću nove obrasce za izveštaje o prihodima i rashodima u izbornim kampanjama.

U želji da pomogne da javnost stekne bolji uvid u finansiranje predizborne kampanje, ta antikorupcijska organizacija pripremila je predlog novog obrasca, koji bi političke stranke, koalicije i grupe građana, podnosile Republičkoj izbornoj komisiji 10 dana posle izbora, navodi se u saopštenju.

Predlog je, kako se dodaje, upućen Ministarstvu finansija, nadležnom za utvrđivanje sadržine tog finansijskog izveštaja.

Ako predlog bude prihvaćen, učesnici na narednim izborima bili bi obavezni da izveste RIK i građane o tome od koga su dobili veće novčane priloge, od koga su dobili netržišni popust za izvršene usluge, na šta su u kampanji potrošili novac i kome su vršili ta plaćanja.

Ministar finansija Mlađan Dinkić juče je izjavio da je otvoren za sugestije iz Transparentnosti Srbija, da se i sam zalaže za što javnije finansiranje stranaka i da će razmotriti sve predloge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.