Šta donosi druga faza horizontalnog programa namenjenog Zapadnom Balkanu i Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi druga faza "horizontalnog programa" namenjenog Zapadnom Balkanu i Turskoj

U Beogradu je predstavljena druga faza "horizontalnog programa" (Horizontal Facility) za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku , čiji je cilj unapređenje vladavine prava, kako bi države regiona svoju praksu uskladile sa standardima i okvirima procesa proširenja Evropske Unije.

Horizontalni instrument namenjen zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj predstavlja podršku reformama na putu ka Evropskoj Uniji kroz usaglašavanje sa evropskim standardima. Ova zajednička inicijativa Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Unije i Saveta Evrope, uspostavljena 2016. godine, fokusira se na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, diskriminaciju i slobodu medija i izražavanja.

"Ovaj program je do sada opravdao sva očekivanja koja smo imali od njega. Dao je neke opipljive, realne rezultate. Ta saradnja će se sada još više raširiti, uključujući slobodu izražavanja, slobodu medija", rekla je Ingve Engstrom, član delegacija Evropske Unije u Srbiji.

Pre tri nedelje počela je druga faza programa koja će trajati do 2022. godine i za koju je opredeljen 41 milion evra.

"Srbija je u potpunosti uključena u sve aspekte rada Saveta Evrope. Danas govorimo kako bismo mogli da pružimo pomoć Srbiji, ali važno je reći da srpski eksperti učestvuju u daljem razvijanju standarda ljudskih prava, vladavine prava, standarda demokratije.", kaže Verena Tejlor, direktorka Generalnog direktorata Saveta Evrope za programe.

Po pitanju najavljene mogućnosti za reviziju metodologije pregovora i uvođenja oštrijeg pristupa proširenju koji traži Francuska, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je Srbija prva zemlja na kojoj je već primenjena ozbiljna revizija pregovaračkog procesa.

"Ono na šta ja želim da podsetim to je da je Srbija već uspešno preživela jednu reviziju metodologije pregovaračkog procesa jer, podsetiću vas, Srbija je prva zemlja koja je svoj pregovarački pristupni proces morala da otpočne sa novim pristupom Evropske Unije u to vreme, a to je obaveza da se započne u ranoj fazi pregovora sa otvaranjem poglavlja 23 i 24, i u našem slučaju je to bilo poglavlje 35 kao jedno od suspenzivnih poglavlja", podsetila je Joksimović.

Podrška Saveta Evrope kroz horizontalni instrument važna je i izuzetno korisna za našu zemlju, podvlači ministarka Joksimović, i podseća da je Srbija do sada ratifikovala 82 i potpisala 7 konvencija Saveta Evrope, kao i 12 parcijalnih sporazuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.