Šta će pisati u novom poslovniku

Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će pisati u novom poslovniku

Da li će moći da se čitaju novine?

Beograd -- Novi poslovnik o radu Skupštine Srbije trebalo bi da se nađe pred poslanicima za nešto više od mesec dana.

Međutim, iako se poslovnik još izrađuje, već su se pokazala neslaganja Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, po pitanju rigoroznijeg kažnjavanja poslanika zbog njihovog ponašanja na sednicama parlamenta. Po svemu sudeći, i za vreme kolektivnog odmora u Skupštini Srbije moglo bi da bude veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napeto u vladajućoj koaliciji, zbog novog poslovnika.

Dok u DSS-u smatraju da dobar rad parlamenta ne omogućavaju restriktivne mere, već atmosfera koju mora da stvori vladajuća većina, u DS-u smatraju da i rigoroznije mere omogućavaju bolji i efikasniji rad parlamenta.

Nenad Ristić iz DS-a kaže da će biti traženo neko rešenje između represivnih mera i postizanja normalne atmosfere u kojoj se radi. "Ako opozicija ne prihvati takav način rada, predsednik parlamenta će moći da iskoristi pravo da primeni restriktivnu meru", kaže on.

Rade Obradović iz DSS-a smatra da će restriktivne mere biti samo kontraproduktivne. "Ne možete da ukinete pravo poslaniku da traži objašnjenje, to uvek može biti zloupotrebljeno. Mislim da je u demokratiji ometanje legitimno pravo", kaže Obradović.

Novi poslovnik se donosi da bi parlament što efikasnije radio. Biće sprečene duge rasprave koje, u većini slučajeva, nemaju nikakve veze s dnevnim redom.

Drugi razlog je taj što rasprave u najvišem državnom organu skoro svaki put bivaju obeležene teškim uvredama, a ponekad i fizičkim nasrtajima na predsednika parlamenta.

Ipak, jedan od tvoraca novog poslovnika kaže da će on prvi put više odgovarati opoziciji nego vladajućim strankama.

"Mi sada razmišljamo kao buduća opozicija i smatramo da rešenja u poslovniku neće biti takva da ometaju legitmna prava opozicije i da će procedura biti takva da uredi jednaka prava svih poslanika", kaže Ristić.

Obradović navodi da ne treba menjati nijednu odredbu poslovnika koja se odnosi na tok sednice, već raditi na tome da se stvori pozitivna klima i da se na osnovu toga mogu postići mnogo bolji efekti.

Novim poslovnikom će biti, prvi put, regulisano i održavanje sednica u zgradi bivšeg parlamenta državne zajednice, pa će, kada sednice budu održavane u tom zdanju, poslanici moći da govore sa svog mesta, umesto da izlaze za govornicu.

Nastavak rada na izradi novog poslovnika zakazan je za 27. avgust, a početkom septembra trebalo bi da bude dat na uvid javnosti i poslanicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.