Izvor: B92, 31.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti s ostavkama?

Beograd -- I dalje nije jasno da li će Predrag Marković staviti ostavke G17 na dnevni red, jer je prošli put rekao da nisu adekvatno napisane.

Stranka G17 plus najavila je još 1. oktobra da će njihove ostavke biti usvojene na prvoj sednici Skupštine Srbije posle referenduma o ustavu. Iz G17 u međuvremenu nisu stigle izmene teksta ostavki jer Mlađan Dinkic tvrdi da su njihove ostavke korektno napisane i da samo treba da se usvoje.

Predsednik G17 Plus i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Srbije u ostavci, Mlađan Dinkić, izjavio je da bez ostavki članova vlade iz redova G17, Srbija ne bi dobila novi ustav i Vlada Srbije ostala bi na vlasti još godinu dana.

Dinkić smatra da je moguće da na sledećoj sednici parlamenta, najavljenoj za 5. novembar, ili na nekoj budućoj, bude proglašen ustav, usvojeni ustavni zakoni i raspisani parlamentarni izbori.

"Biću vrlo jasan. Ukoliko se nakon proglašenja ustava raspišu parlamentarni izbori za decembar, u ostavci će biti cela vlada, a ne samo mi. Drugo, ukoliko se odloži održavanje parlamentarnih izbora, onda će vlada nastaviti da radi bez nas. To je potpuno jasno", kaže on.

"Mi očekujemo u vrlo kratkom roku, već sledeće nedelje, raspisivanje izbora, da li će to biti 5. kao što je to gospodin Marković rekao ili neki drugi datum, ostaje da se vidi. A što se tiče mogućnosti da se odloži održavanje izbora za narednu godinu, onda mi sigurno nećemo ostati u toj vladi", kaže Dinkić.

Ostavke biti na dnevnom redu?

Međutim, i dalje je nejasno da li će predsednik Skupštine Predrag Marković, inače počasni predsednik stranke G17, staviti ostavke na dnevni red sledeće sednice parlamenta.

On danas nije mogao da odgovori na ovo pitanje, a podsećamo da je 9. oktobra na skupštinskoj sednici odbio da ih stavi na glasanje, tvrdeći da nisu dobro napisane.

Dinkić pak kaže da s pismenošću nikad nije imao problema: "Za 12 godina koliko sam boravio u osnovnoj i srednjoj školi, imao sam pet iz srpskog jezika. Ne pada mi napamet da me neko uči kako se piše bilo šta", kaže on.

"Mi smo jasno napisali šta smo imali da napišemo. Rekli smo jasno da ostavka može da se konstatuje odmah po završetku referenduma i to je vrlo jasno. Nije više na nama da bilo šta uradimo, već na onima koji znaju tu proceduru, kako se to rešava", rekao je Dinkić.

U međuvremenu, o ovoj temi su se oglasili i radikali, koji su pozvali Koštunicu da se izjasni o ostavkama članova svog kabineta iz G17 plus i "konačno saopšti javnosti da li je vlada pala ili ne".

Na poslednjoj sednici Skupštine predstavnici G17 rekli su da njihove ostavke stupaju na snagu tek posle okončanja referenduma. Predstavnici vladajućih stranaka i opozicije optuživali su se tada međusobno za opstrukciju i nelegalizam, zato što su smatrali da skupština ima obavezu da konstatuje ostavke ministara.

Pored ove, u Srbiji je aktuelna još jedna dilema - kada održati izbore i koje. Opširnije o tome ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.