Šta bi na glasanju o predlogu APV?

Izvor: B92, 15.Dec.2012, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta bi na glasanju o predlogu APV?

Beograd, Novi Sad -- Šef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović kaže da je pri glasanju o izmenama Zakona o budžetu, koji je predložila Skupština Vojvodine, bilo neregularnosti.

On je rekao da je jedan deo poslanika vladajuće koalicije prvo glasao za, a potom je glasanje poništeno, pa se ponovo glasalo.

"Zakon je prvo izglasan, ali onda se konstatovalo da nije izglasan. Bilo je nemoguće i nepoznato do sada da se poništi glasanje pod izgovorom da je tehnička greška", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Mićunović novinarima u Skupštini Srbije.

Mićunović je ocenio da je to "krupan prekršaj".

Šef poslaničkog kluba DS je kritikovao vladajuću koaliciju i zbog toga što se sednice Skupštine održavaju subotom.

"Ne razumem održavanja sednica subotom ako nismo u ratnom stanju i to im se osvetilo time što je najverovatnije dobar deo poslanika iz vladajuće koalicije bio sanjiv i glasao za zakon. To je krupan prekršaj, o njemu će morati da se raspravlja na kraju, povodom povrede Poslovnika o radu", rekao je Mićunović.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je prilikom izjašnjavanja o izmenama Zakona o budžetskom sistemu da je bilo tehničkih problema.

Pastor: Prvo glasanje bilo legalno

Na neregularnost je reagovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je izjavio da smatra "legalnim i legitimnim" današnje prvo glasanje u Skupštini Srbije, kada su poslanici prvo glasali za izmene Zakona o budžetskom sistemu, zatim je glasanje poništeno "iz tehničkih razloga", a u ponovnom glsanju izmene zakona nisu prihvaćene.

Socijalisti kažu da je došlo do greške i da je su bili ti koji su greškom pritisli zeleni taster.

"Shvatam da će ostati na snazi ovo drugo glasanje. Ali, prvo glasanje me ubeđuje u to da to što zastupamo jeste sa osnovom i podudara se sa većinskim stavom današnjeg političkog sastava republičke skupštine", rekao je Pastor agenciji Beta.

On je ocenio da prilikom rasprave o izmenama zakona koje je predložila Skupština Vojvodine, u Skupštini Srbije nije izgovoren niti jedan osnovani argument protiv tih izmena.

Pokrajinska skupština predložila je izmene tog zakona kako bi se garantovalo izdvajanje sedam odsto državnog budžeta za Vojvodinu, ali ga Skupština u Beogradu danas nije prihvatila.

Izmenama zakona predloženo je da se iznos budžeta za Vojvodinu utvrdi primenjujući kao osnovicu prihode i primanja od prodaje nefinansijske imovine.

Čanak: Ismevanje parlamentarizma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su građani imali prilike da se uvere u "ismevanje parlamentarizma" i u "falsifikovanje glasanja" u Skupštini Srbije.

"To je ismevanje parlamentarizma i demokratskih procedura. I još jedno uveravanje da, kada treba zakinuti Vojvodinu, sva su sredstva dozvoljena", kazao je Čanak agenciji Beta, povodom prvobitnog usvajanja izmena Zakona o budžetskom sistemu, pa potom poništavanja glasanja iz tehničkih razloga i odbijanja predloga u ponovljenom glasanju.

Čanak je naveo da je Argument predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića da je glasanje poništeno zbog tehničkih razloga, zapravo samo "nevešti pokušaj" da se odvrati pažnja od činjenice da je u pitanju "skandal i falsifikat".

"Ne vidim zašto se neko čudi današnjem događaju u Skupštini Srbije, kada poslednjih meseci gledamo kako se prekraja izborna volja građana na 'upodobljavanje' lokalnih vlasti da bi ličile i bile transmisija republičke vlade", rekao je Čanak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glasanje o izmenama Zakona o Budžetu neregilarno?

Izvor: Akter, 15.Dec.2012

Šef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović kaže da je pri glasanju o izmenama Zakona o budžetu, koji je predložila Skupština Vojvodine, bilo neregularnosti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.