Šta Srbija očekuje od međunarodne pravde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbija očekuje od međunarodne pravde

NOVI SAD - Razlog zbog koga će Srbija sutra pred Ujedinjenim nacijama pokrenuti inicijativu za traženjem savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o nelegalnoj odluci Skupštine Kosova je, pre svega, taj da države koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne učine to do konačne odluke suda, a to znači u narednih godinu-dve- izjavio je za Dnevnik RTV-a profesor međunarodnog prava Dejan Janča...

Pošto države ne mogu pojedinačno da traže savetodavno mišljenje Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suda pravde već to može samo Savet bezbednosti ili Generalna skupština Ujedinjenih nacija, naša su očekivanja da će se Generalna Skupština na septembarskom zasedanju izjasniti o inicijativi Srbije - izjavio je za Dnevnik RTV profesor Janča.

Da bi se odluka u najvišem telu svetske organizacije donela potrebno je da se o njoj izjasni više od polovine članova.

Pod pretpostavkom da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje haškog suda o jednostranoj odluci Skupštine Kosova, Međunarodni sud pravde se pre svega izjašnjava da li je nadležan za to pitanje, jer on daje mišljenje isključivo za pravna, ali ne i politička pitanja- objašnjava profesor Janča.

Ako sud oceni da se u slučaju Kosova radi o pravnom pitanju, kaže on, kreće rasprava o tome. Pozivaju se države kao i međunarodne organizacije za koje sud smatra da će njihova mišljenja biti od koristi za donošenje konačnog stava. Tek nakon toga sud donosi savetodavno mišljenje, koje nije pravno obavezujuće, ali ima veliki moralni autoritet, i upućuje ga državama članicama i Ujedinjenim nacijama.

-Razlog zbog koga smo pokrenuli ovu inicijativu je taj što očekujemo da države koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova neće to učiniti do konačne odluke suda, a to može potrajati godinu-dve, i da će, ukoliko ona bude pozitivna po nas, ispoštovati mišljenje suda -kaže profesor Janča, naglašavajući da je odluka Međunarodnog suda više moralna, a ne pravno obavezujuća.

On izražava sumnju da će odluka Suda, čak i ako bude pozitivna po nas, uticati na to da države koje su već priznale Kosovo promene svoju odluku.

U Međunarodnom sudu pravde u Hagu sedi 15 sudija iz različitih država. Od 1945. godine ovaj sud je doneo 25 savetodavnih odluka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.