Izvor: Politika, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbija očekuje od Portugalije

Zvaničnici u Beogradu veruju da je do kraja portugalskog predsedavanja Evropskoj uniji moguće potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija se nada da će do kraja godine parafirati i potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će potpisati i ratifikovati sporazum o viznim olakšicama i readmisiji, zbog čega je za nas veoma važna uloga predsedavajućeg Evropskoj uniji, koju je nedavno od Nemačke preuzela Portugalija. Otuda je intrigantno pitanje šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << možemo da očekujemo od novog predsedavajućeg, zemlje koja ima znatno manji uticaj u Uniji.

Ksenija Milivojević, savetnica potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, smatra da portugalsku ulogu ne treba da zanemarujemo, već da "treba da učinimo sve kako bi bilateralna i saradnja na nivou EU sa ovom zemljom zaista bila na najvišem mogućem nivou".

– Mi smo već otpočeli tu bilateralnu saradnju na tehničkom nivou – kaže ona objašnjavajući da je Srbiji, u toku nedavne posete Božidara Đelića, potpredsednika srpske vlade institucijama EU, u Luksemburgu, na sastanku sa ministrom inostranih poslova Portugalije, ponuđena tehnička saradnja sa Portugalijom, u onim oblastima koje su značajne za liberalizaciju viznog režima (što je jedan od ciljeva naše vlade u narednih godinu i po dana). Konkretnije, reč je o saradnji u oblasti informacionih sistema za zemlje "Šengena", dakle, sistema koji ćemo morati i mi da usvojimo. S tim u vezi, navedimo da je Vlada Srbije formirala, međuresorsku grupu, čiji će članovi, kako je prekjuče izjavio potpredsednik Đelić, ovog meseca otići u Portugaliju da vide šta EU radi da osposobi zemlje šengenske liste.

Milivojevićeva, ipak, smatra da očekivanja od Portugalije ne mogu da budu tako velika kao što su bila u vreme kada je Nemačka preuzela evropski kurs. Najzad, ne možemo da očekujemo od Portugalije ono što očekujemo, kaže, od Slovenije, koja će sledeće godine predsedavati uniji, a koja je, takođe mala zemlja, ali je, po svojoj poziciji, više zainteresovana za zapadni Balkan nego što je to slučaj sa Portugalijom.

Milica Delević, pomoćnik ministra spoljnih poslova i član našeg tima za pregovore sa EU, misli da je od toga ko je na kormilu EU važnije da se, u tom periodu, intenzivnim naporima kod kuće, ali i kod zemlje koja predsedava u narednom polugodištu, kao i kod onih koji će predsedavati u narednoj godini – a to su Slovenija i Francuska – polože temelji onoga što Srbija očekuje da se dogodi u 2008. godini – da stekne status kandidata za EU i da ostvari značajan napredak ka Beloj šengenskoj listi – naglašava ona.

– Predsedavajući može – navodi Milica Delević – da, utvrđivanjem dnevnog reda, kanališe na koju će stranu stvari ići "što nije beznačajno" i dodaje da se to jasno videlo iz uloge Nemačke u postizanju dogovora kojim se prevazilazi ustavna kriza u EU ili, ranije, u slučaju Grčke, kada je održan Samit u Solunu, 2003. godine.

Od nemačkog predsedavanja, koje je završeno 30. juna, očekivanja su, setimo se, na startu bila velika: govorilo se da će Srbija vrlo brzo nadoknaditi izgubljeno vreme zbog prekinutih pregovora. Međutim, tek u maju parafiran je sporazum o viznim olakšicama i readmisiji, a pregovori Srbije sa EU obnovljeni su 13. juna.

– Realno, nismo mogli dobiti više – misli Milivojevićeva podsećajući na to da je naš pregovarački proces odblokiran pri kraju tog predsedavanja. Ona ukazuje na to da smo, inače, imali u potpunosti podršku Nemačke u tome.

Pored poslednjih izjava Olija Rena, evropskog komesara za proširenje, da bi naša zemlja već na jesen mogla da parafira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – još jedna činjenica podgreva nadu da bismo ubuduće brže mogli da ostvarujemo naše evropske ciljeve. Reč je o dogovoru u okviru EU da se odblokira proces ustavnog ugovora, koji će, između ostalog, omogućiti proširenje unije i na nove članice, što je za nas, kao zemlju koja pretenduje da bude član EU, novi podstrek ka tom putu.

Biljana Čpajak

[objavljeno: 18.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.