Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski ustav ne utiče na Kosovo"

Priština -- Albanski lideri poručili da Ustav i izbori u Srbiji neće uticati na rešenje konačnog statusa Kosova.

To su sinoć izjavili predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Agim Čeku, predsednik Skupštine Kolj Beriša i lideri Demokratske partije i Ore Hašim Tači i Veton Suroi u specijalnoj emisiji Radio-televizije Kosova.

Predsednik Kosova Sejdiju je rekao da usvajanje Ustava Srbije, u kojem je Kosovo navedeno kao deo teritorije Srbije, predstavlja "ustavnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agresiju".

"Ali, treba takođe imati u vidu i odgovor koji je na to dala Skupština Kosova, kao najviša institucija Kosova. Srbija ne može biti odlučujući faktor na Kosovu", kaže on.

Premijer Čeku je kazao da unutrašnji događaji u Srbiji ne mogu imati nikakav uticaj na status Kosova: "Ima naznaka da brzo zakazivanje izbora može da ima, ne da će imati, uticaja na dinamiku procesa utvrđivanja statusa, na datum ozvaničavanja nezavisnosti Kosova".

On je kazao da su albanska strana i međunarodna zajednica "shvatili" da Srbija sprovodi politiku koja se na engleskom jeziku definiše kao "četiri D".

"Prvo D znači diskreditacija Ahtisarija kao jednostranog posrednika, diskreditacija celog procesa, drugo D je odlaganje procesa što je više moguće kroz ono što sada čine, trece D je podela međunarodne zajednice oko toga kada proglasiti nezavisnost Kosova i četvrto D je destabilizacija Kosova", rekao je Čeku.

Predsednik Ore Veton Suroi smatra donošenje ustava kao političku kalkulacija da se odloži rešenje statusa i time stvori podela u međunarodnoj zajednici, a istovremeno izazovu negativna kretanja na Kosovu.

Čeku odložio posetu Leposaviću

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da je, na sugestiju šefa UNMIK-a Joahima Rikera i komandanta Kfora Rolanda Katera, odložio posetu opštini Leposavić koja je bila planirana za danas.

"Šef UNMIK-a Joahim Riker i komandant Kfora general Kater sugerisali su mi da ne idem jer je možda rano za tu posetu; ona može da izazove reakcije ili incidente koji nam u ovom trenutku nisu potrebni", rekao je Čeku sinoć Radio-televiziji Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.