Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski tim ide u Beč na pregovore

Beograd, Priština -- Srpski pregovarački tim učestvovaće u razgovorima o decentralizaciji na Kosovu i Metohiji koji su zakazani za 7. avgust u Beču.

Pregovaračku delegaciju Srbije predvodiće koordinator Leon Kojen, a u timu će biti savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić, predstavnici Srba sa Kosmeta Marko Jakšić i Goran Bogdanović, a ekspertski deo pregovaračkog tima činiće Gordana Matković, Dragor Hiber i Boško Mijatović, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dan kasnije, 8. avgusta trebalo bi da prvi put od otvaranja pregovora o praktičnim pitanjima, bude pokrenuta rasprava o manjinskim zajednicama na Kosovu. Još nije potvrđeno da li će Ahtisari insistirati na otvaranju rasprave o pitanju manjinskih zajednica, jer je Beograd zatražio da se pregovori o toj temi odlože, smatrajući da Srbe na Kosovu ne treba tretirati kao manjinsku zajednicu, prenosi Beta.

Prvog dana pregovora delegacije Beograda i Prištine će po sedmi put pokrenuti pitanje formiranja novih opština sa srpskom većinom na Kosovu. Beograd je zatražio formiranje 12 novih opština, a Priština je predložila pet novih i proširenje jedne, već postojeće opštine u kojoj Srbi čine većinu.

Drašković: Izvršiti pritisak na albansku stranu

Šef diplomatije Vuk Drašković smatra da još postoji prilika za kompromis oko budućeg rešenja za status Kosova i Metohije, ukoliko Kontakt grupa izvrši pritisak na albansku stranu da malo iskorači ka tom kompromisu.

Drašković kaže da se Srbija zalaže za održivo rešenje za budući status Kosova, koje će biti rezultat razumnog dogovora Beograd i Prištine, uz garancije međunarodne zajednice, u kojem niko neće biti pobeđen, a svi će se osećati kao dobitnici.

Drašković je, posle razgovora sa šeficom mađarske diplomatije Kingom Genc, istakao da pregovori o budućem statusu Kosova neće odlučiti samo šta će se desiti u Srbiji, već se odlučuje o stabilnosti ili nestabilnosti celog regiona. "Možda još ima prilike za kompromis i taj kompromis bi bio moguć ukoliko zemlje Kontakt grupe izvrše samo malo pritiska na albansku stranu da iskorače, jer je Srbija skoro maksimalno iskoračila ka kompromisu", rekao je Drašković novinarima.

Prema njegovim rečima, bila jednom jedna država sa šest republika koje su međunarodnom odlukom postale nezavisne države. "Ne može Srbija da bude jedina država bivše SFRJ na čijoj će se teritoriji dodatno formirati države", rekao je on i podsetio da je odlučeno da pokrajine ne mogu steći nezavisnost. "To je dodatni razlog za našu principijelnu i pravičnu borbu da sačuvamo državni suverenitet i teritorijalni integritet", istakao je Drašković.

Upitan o predlogu da se u slučaju nametnutog rešenja za Kosovo, u novi ustav ugradi da je ono deo Srbije, Drašković je upitao zašto da se u ustav ugrađuje nešto što je ugrađeno u istoriju Srbije. "To se znalo i pre novog ustava i ne može nikakav ustav ili nametnuto rešenje promeniti činjenicu da je Srbija rođena na Kosovu, religija, kultura, nacionalni mit, ep da je sve rođeno na Kosovu i da to nije bilo koje parče zemlje Srbije", zaključio je on.

Drašković je naglasio da je pesimistično raspoložen kada je u pitanju eventualno nametnuto rešenje jer može izazvati lanac opasnih potresa i turbulencija na Balkanu ali i u ostalim regionima u svetu.

I dok Vuk Drašković postavlja pitanje zašto bi se u ustav ugrađivalo nešto što je ugrađeno u istoriju Srbije, savetnik premijera, Aleksandar Simić, izjavljuje da će, u slučaju da rešenje za status bude nametnuto, Kosovo, na predlog Vojislava Koštunice, u budućem ustavu, tretirati kao deo Srbije. Savetnik premijera izjavio je da će u tom slučaju premijer Vojislav Koštunica predložiti da se u novom ustavu navede da je Kosovo sastavni deo Srbije, a da će ustav tamo početi da važi kada se za to steknu uslovi. Prema Simićevim rečima, predviđeno je da Kosovo u novom ustavu bude tretirano kao sastavni deo Srbije i da je upravo to pravno sredstvo koje će garantovati da se Srbija ne odriče prava na Kosovo.

Sastanak tima i Kancelarije UN-a

Tim eksperata Kancelarije Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova u Beogradu je s članovima srpskog pregovaračkog tima razmotrio preostala pitanja zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu. Na sastanku je bilo reči o kriterijumima za formiranje zona oko crkvenih i kulturnih spomenika.

Srbija insistira da joj se vrati imovina, kao i na tome ko će voditi računa o bezbednosti u tim zonama. S predstavnicima Kancelarije razgovarali su članovi državnog tima Leon Kojen, Dušan Bataković i Sanda Rašković-Ivić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Bataković je Beti rekao da je dogovoreno da se u vezi s tim susretom ne daju izjave za javnost.

Ipak, u Sekretarijatu pregovaračkog tima Fonetu je rečeno da su predstavnici ekspertskog tima Martija Ahtisarija želeli da vide predlog Srbije za stvaranje 42 zaštitne zone oko crkvenih i objekata kulture.

Popis?

Vlasti na Kosovu, uz nezvaničnu podršku UNMIK-a i EU, pripremaju popis na Kosovu. Popisom ne bi direktno bilo obuhvaćeno na silu proterano stanovništvo, prenosi BBC. Prema planu, albanska dijaspora bi mogla da dokaže stalan boravak na Kosovu uz dva svedoka, koji bi potvrdili da popisana osoba nije odsustvovala sa Kosova više od godinu dana.

Nadzorni Komitet za posmatranje stanovništva i domaćinstava na Kosovu, sastavljen od eksperata Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Saveta Evrope u izveštaju iz juna ocenjuje da ne postoje uslovi za korektno i objektivno sprovođenje popisa na Kosovu i predlaže da probni popis bude održan u oktobru. Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, BBC navodi da su vlasti na Kosovu odbile taj rok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.