Srpski policajci otkazali poslušnost KPS, suspendovani na 48 sati

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski policajci otkazali poslušnost KPS, suspendovani na 48 sati

Reakcija srpske zajednice na Kosovu i Metohiji na proglašenje nezavisnosti razlikuje se u zavisnosti od dela gde žive - dok se na severu, gde se ni do sada Srbi nisu integrisali u kosovski sistem, održavaju svakodnevni protesti, u sredinama južno od Ibra Srbi ne odlaze na posao u kosovske institucije.

Prvo konkretno neslaganje iskazali su srpski policajci u Kosovskoj policijskoj službi, u delu Kosovskog Pomoravlja. Posle nekoliko dana protesta, juče su suspendovani. Protest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpskih policajaca tokom jučerašnjeg dana proširio se i na centralno Kosovo, a u Novom Brdu formirana je i prva paralelna srpska opština.

Srbi u KPS iz Kosovskog Pomoravlja, njih 129, prvi su nastupili sa zahtevom da kosovskom policijom u srpskim sredinama ne komanduje MUP u Prištini već Unmik, a njihove zahteve juče su podržali i Srbi policajci iz ostalih delova Kosova i Metohije južno od Ibra, 150 policajaca iz Gračanice i drugih sredina centralnog Kosova i oko 50 policajaca iz Štrpca.

Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima KPS i jednim predstavnikom Unmika, 129 srpskih policajaca iz Kosovskog Pomoravlja je suspendovano. Tako da i preostali Srbi u KPS predviđaju da će i oni dobiti isti odgovor.

- Ne možemo da prihvatimo lanac komandovanja MUP u Prištini i tako učestvujemo i sami u kršenju dokumenata koji su nama Srbima garant opstanka na našim prostorima. Svi smo jednoglasni i svi smo se odlučili za suspenzije. Oduzeti su nam pištolji, uniforme, značke. Sada smo nezaposleni - kaže za „Blic" jedan od suspendovanih srpskih policajaca. On dodaje da na njih niko iz Beograda nije vršio pritisak i da je to individualna odluka.

Istovremeno u Novom Brdu, najvećoj srpskoj opštini južno od Ibra, Srbi su, pre dva dana, u tamošnjem selu Prekovce formirali srpsku opštinu. Albanci su učešćem na lokalnim izborima, koje su Srbi bojkotovali, već ranije oformili svoju opštinsku vlast. U svim institucijama Kosova, po standardima koje je kosovska vlast trebalo da ispuni, bilo je predviđeno 18 odsto zaposlenih Srba, što međutim, nije ispoštovano. Po navodima iz pokrajine, u sredinama južno od Ibra, Srbi koji su bili zaposleni po lokalnim kancelarijama za zajednice koje su pri opštinama i u pravosuđu, a što je slučaj i u Gnjilanu, od proglašenja secesije ne odlaze na posao.

Na severu Kosova danima traju protesti studenata i ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici. U trenutnim okolnostima bilo kakvo nasilje nanelo bi najviše štete Srbiji i njenim interesima jer bi upravo vlast u Beogradu mogla biti optužena za kršenje Rezolucije 1244, dokumenta koji je Srbiji garant teritorijalnosti na KiM. Incidenti mogu voditi ponovnom uvođenju kopnene zone bezbednosti, a na šta NATO ima pravo na osnovu Kumanovskog sporazuma. Napade na carinske punktove neposredno po proglašenju nezavisnosti međunarodna administracija UN na Kosovu i Metohiji već je ocenila kao kršenje Rezolucije 1244.

- Napadi su kršenje Rezolucije 1244 jer Kosovo ima odvojene carinske zone. Napadi na dva carinska punkta su potpuno neprihvatljivi - kaže za „Blic" Aleksandar Ivanko, portparol UN misije na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.