Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski piloti u Avijanu

Beograd, Aviano -- Piloti Vojske Srbije, u poseti vazduhoplovnoj bazi NATO-a u italijanskom gradu Avijanu, danas su upravljali avionima F16.

Kako je saopštila Ambasada SAD u Beogradu, četiri vojna pilota iz Srbije borave u bazi Avijano kako bi se upoznali s radom, obukom i organizacijom vazduhoplovstva SAD. "Piloti iz Srbije imaće priliku da lete s pilotima iz 31. lovačkog puka na avionima tipa F16", precizira se u saopštenju i dodaje da će imati višečasovne orijentacione >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << letove sa američkim kolegama.

Delegacija iz Srbije, koju predvodi zamenik komandanta Vazduhoplovnih snaga i protivvazdušne odbrane Srbije, pukovnik Nebojša Đukanović, imaće niz predavanja i obilazaka.

Cilj je da se upoznaju sa organizacijom i funkcionisanjem 31. lovačkog puka u Avijanu, pod komandom američkog brigadnog generala Roberta Jejtsa.

"Poseta je usledila posle uspešne posete komandanta Vazduhoplovnih snaga i protivvazdušne odbrane Srbije, pukovnika Dragana Katinića, glavnom štabu Vazduhoplovne nacionalne garde Ohaja i podređenim jedinicama u SAD", kaže se u saopštenju.

"Te posete označavaju istorijski trenutak u odnosima oružanih snaga SAD i Srbije i nastavak su specijalnih odnosa koji se izgrađuju između njih", navodi se u saopštenju.

Pilot Nenad Milojević kaže da su piloti mnogo čuli o F16. "Ima moćan motor i odlične manevarske mogućnosti. Dugo sam želeo da makar dobijem šansu da uporedim naše letelice i neke druge. Sada mi se želja ispunila", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.