Izvor: Blic, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski ministri uskoro u Podgorici

Nedavno hapšenje haškog begunca Vlastimira Đorđevića u Budvi bilo je povod za nove čarke na relaciji Podgorica-Beograd. S crnogorske strane čule su se tvrdnje da je Crna Gora uspela da uradi ono što Srbija nije deset godina, a sa srpske da Crna Gora štiti haške begunce a cenu plaća Srbija. Ovo je bio dobar povod za početak razgovora s Ankom Vojvodić, prvom ambasadorkom Crne Gore u Srbiji.

Koliko je ovaj događaj pokvario ionako krhke srpsko-crnogorske odnose?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Teret za politiku jedne zemlje je ako u periodu političkog i ekonomskog preporoda još ima na duši ratne zločine, haške bjegunce i morbidne događaje koji čekaju epilog pred Haškim tribunalom. U tim okolnostima, hapšenje Vlastimira Đorđevića u Budvi, koordiniranom akcijom i, očigledno, vrhunskom profesionalnom saradnjom policija Crne Gore i Srbije, vidim kao potvrdu dobre međudržavne saradnje, za razliku od vas. Odnos Crne Gore prema Haškom tribunalu je legalistički i do danas ni formalno ni suštinski nije doveden u sumnju.

Iz Podgorice često stižu primedbe da nema dovoljne saradnje dve zemlje?

- Naprotiv, jasne su i nedvosmislene izjave svih zvaničnika Crne Gore koje uvijek govore o namjeri uspostavljanja dobrih i prijateljskih odnosa sa Srbijom.



O Đukanoviću se piše jalovo i zlurado

Mislite li da je to što je italijansko tužilaštvo označilo Đukanovića kao šefa mafijaške grupe za šverc cigareta zavera protiv DPS-a i Crne Gore?

-Nije tajna da se u godinama embarga preko Crne Gore obavljao tranzit cigareta, javno i u skladu sa tada važećim propisima. Prije godinu, ili nešto više, Skupština RCG vodila je raspravu o elementima ovog posla, njegovoj validnosti i efektima za budžet Crne Gore. Specijalizovana Agencija evropske komisije OLAF kontrolisala je dokumentaciju i nije našla nezakonitosti u postupanju Vlade ili državnih organa Crne Gore. Na poziv Vlade CG italijanski Interpol je otvorio kancelariju u CG i imao je neposredan uvid u tranzitne poslove. I pored toga već dugo u izvjesnim intervalima pojavljuju se tekstovi koji govore o navodno drugačijem licu tog posla. Činjenica je da se italijansko tužilaštvo nije oglasilo i nije uz ime Đukanovića stavilo kvalifikacije koje u takvom rečeničnom sklopu ni ne postoje u krivičnom zakonodavstvu. Nije profesionalno i korektno, komentarisati tekstove koji su se toliko puta do sada izjalovili u svojoj zluradosti.

Kako onda tumačite to da Srbija još nema ambasadora u Crnoj Gori? Koliko to šteti međusobnim odnosima?


- Ne bih tumačila zašto Srbija nema ambasadora u Crnoj Gori jer je poznato da Srbija još nema ambasadore u mnogim zemljama. Saradnja svih državnih organa Srbije i Crne Gore je pozitivna i razvija se u željenom pravcu. Zato, ne mogu da konstatujem da to šteti međusobnim odnosima, a suvišno je da kažem da imenovanje ambasadora koristi i unapređuje odnose među državama. Očekujemo imenovanje ambasadora u Crnoj Gori, i on će biti primljen s najvećim uvažavanjem i dobrodošlicom.

Ima li razlike u saradnji sa Koštunicom i Tadićem?

- Gospodin Tadić je prošle godine bio prvi i dragi gost za Dan državnosti. Cijenimo njegov gest jer je pozdravio naš izbor i odluku o nezavisnosti i zapravo uspostavio prijateljske odnose kakve smo željeli i očekivali. Premijer Koštunica je doskoro bio u velikim obavezama oko formiranja vlade, pa ako postoji nešto što je propušteno, narednih dana biće nadoknađeno posjetom visokih zvaničnika Vlade Srbije Crnoj Gori.

Je li Crna Gora spremna da prizna nezavisno Kosovo u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti?

- Ako dozvolite, preporučila bih više povjerenja u napore i ozbiljnost posvećenosti svjetske zajednice u rješavanju kosovskog problema nego što je sadržano u vašem pitanju.

Kompleksnost kosovske zbilje rješava se veoma analitično i osmišljeno, a Srbija je učesnik tog procesa, uz moćne saveznike. Crna Gora želi da rješenje kosovskog problema bude nađeno uz saglasnost Srbije i Kosova i verifikaciju UN. Takvo rješenje, kao trajno i održivo, Crna Gora bi pozdravila, jednako kao i ostali demokratski svijet.

U nerešena pitanja između Srbije i Crne Gore spadaju i imovinska. Porodica Karađorđević potražuje nemalu imovinu u Crnoj Gori, a nedavno je srpski ministar Velimir Ilić zatražio da Luka Bar bude predmet deobe?

- Sva imovinska pitanja između Srbije i Crne Gore riješena su Ustavnom poveljom. Primjećujem da ste čudno povezali imovinu koju potražuje porodica Karađorđević i to što potražuje ministar Ilić. Zahtev Karađorđevića za vraćanje neke imovine u Crnoj Gori je podnijet u skladu s crnogorskim Zakonom o restituciji i biće im u tom smislu odgovoreno. U drugoj polovini godine Vlada Crne Gore donijeće odluku o budućim planovima i obliku privatizacije Luke Bar, koja je grandiozni infrastrukturni objekat od regionalnog značaja. Očekujemo veliko interesovanje iz regiona, Evrope i svijeta, a pod ravnopravnim uslovima i interesovanje iz Srbije za ovu privatizaciju.

Od sledeće školske godine studenti iz Crne Gore biće tretirani kao stranci i plaćaće školarine poput stranih državljana.

- Upis na fakultete u Crnoj Gori je završen. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da su budući crnogorski brucoši imali širok izbor za svoje obrazovanje i da su pokazali veliko interesovanje za studiranje u Crnoj Gori. Trudićemo se da uslovi u Srbiji budu jednaki uslovima za srpske studente u Crnoj Gori.



Dobro došli umesto viza

Recite nam koji su to poslovi zbog kojih vam se građani Srbije i Crne Gore obraćaju?

- Ovih dana smo naročito na usluzi velikom broju državljana Srbije koji odlaze u Crnu Goru na more i zadovoljstvo nam je da kao potvrdu naših dobrih odnosa možemo da im saopštimo da ih na državnoj granici ne čeka pasoška kontrola i vizni režim, već kao i uvijek - dobrodošlica. Mnogi nam se obraćaju oko mogućnosti dobijanja dvojnog državljanstva, ali sve što za sada možemo da im kažemo je da će se u Crnoj Gori o načinu regulisanja državljanstva govoriti nakon donošenja ustava.

Jedan od kamenova spoticanja jeste i raskol pravoslavnih crkava u Crnoj Gori?


- Prvo, ne vidim toliko kamenova spoticanja, više od toga vjerujem da ih nema. Demokratizacija, građansko društvo i sekularna država opredjeljuje stav prema religiji. Dobar primjer je član 12. Ustava Republike Srbije. Neće umanjiti značaj pravoslavlja i svetosavlja to što je dominanatna crkva označena malim slovom i u množini, ostavljena sopstvenom ustrojstvu, kononima i vjernicima. Vjerujem da će se u tom smislu rješavati i nesporazumi u Crnoj Gori.

Kako gledate na evropsku perspektivu Crne Gore i Srbije?

- Crna Gora je napravila korak više i nalazi se bliže evropskom statusu, a Srbija je ponovo na tom putu, što obećava takođe dobru perspektivu.

Kada očekujete potpunu normalizaciju odnosa Srbije i Crne Gore?

- Umjesto normalizacije, uvijek govorim o uspostavljanju dobrih odnosa između dvije demokratske, prijateljske i bliske države. Za sve je potrebno vrijeme, mislim da ga racionalno koristimo i da će svakog dana sadržaj naših odnosa biti bogatiji i potpuniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.