Srpski lobi u prednosti, albanski bez para

Izvor: Blic, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski lobi u prednosti, albanski bez para

Amerikanci koji lobiraju za nezavisno Kosovo ostali su bez novca. Džozef Diogvardi, albanski lobista i bivši američki kongresmen, tražio je u otvorenom pismu od istomišljenika da im što pre pošalju novčane donacije. Tako se u javnosti stiče utisak da je srpski lobi došao u neku vrstu prednosti nad albanskim.

Zvanični Beograd je u petak posetila delegacija Kongresa SAD, predvođena Melisom Bin, kopredsednicom Srpskog kokusa koji lobira za srpske interese.

Momčilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora na KiM, smatra da je izvesno da je albanski lobi došao u tešku situaciju jer je zanemario moć Rusije, ali da ni „mi nikada nismo bili u težoj situaciji jer su naši interesi samo lopta između dve sile".

- Ovde više ne vidim neku veliku ulogu lobija jer su se oni institucionalizovali u državne politike i interese velikih sila. Poraz bilo koje od strana neće više biti poraz lobija, već poraz američke ili ruske politike - rekao je on.

Ipak, srpska vlada ne misli tako, pa je aktivirala još jednu američku lobi firmu na čijem je čelu ambasador Robert Blekvil, inače, bivši savetnik američkog predsednika Džordža Buša. Za 60.000 dolara mesečno, sve do 2008. godine, firma „Barbur Grifit & Rodžers" boriće se za ostanak Kosova u Srbiji. Prema rečima lobista ove firme, njihov glavni zadatak je da nateraju američke i evropske vođe da preispitaju pristup konačnom statusu Kosova.

- Oni izgleda ne shvataju da je era Slobodana Miloševića u Srbiji završena i da su novi lideri demokratski i evroatlantski orjentisani. Na to ih treba podsetiti, kao i na to da su srpski lideri i njihova mišljenja u formiranju rezolucije Martija Ahtisarija bili potpuno isključeni - saopštio je Andru Parasiliti, potpredsednik ove lobi firme.

Međutim, činjenica je da je albanska strana mnogo ranije krenula u stvaranje svog lobija u Americi i da je zato on i danas daleko jači od našeg.

Srbija u boljoj situaciji

Prebacivanjem procesa utvrđivanja statusa Kosova sa UN na Kontakt grupu Srbija se nalazi u mnogo boljoj situaciji. Rezolucija o kojoj se diskutovalo u SB na „neki način erodirala rezoluciju 1244 i stav Srbije o neprikosnovenosti suvereniteta zemlje. Zalagali smo se da se pregovori nastave, ali bez nove rezolucije i to mišljenje donelo prevagu u okviru. Važno je da konačno rešenje bude podržano u SB, kao i da taj proces pregovaranja nikada ne izađe izvan jurisdikcije UN, rekao je Vuk Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.