Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski izbori ne utiču na status"

Priština, Vašington -- SAD podržavaju rešenje statusa Kosova tokom ove godine i događaji u Srbiji neće uticati na taj proces, kaže Frenk Vizner.

Izaslanik SAD za pregovore o statusu Kosova je, posle sastanka sa pregovaračkim timom Kosova i predsednikom Fatmirom Sejdijuom, rekao da se suverenitet Srbije na Kosovu promenio kada su Ujedinjene nacije postigle sporazum o Rezoluciji 1244. On je ponovio principe koje je definisala Kontakt-grupa i istakao da neće biti nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podele Kosova.

"Nalazimo se skoro na kraju puta za postizanje odluke koja će biti od fundamentalne važnosti za budućnost Kosova. Stojimo na pragu perioda koji će proizvesti konačni status", kazao je Vizner.

Što se tiče uticaja koje mogu imati događaji u Srbiji, ambasador Vizner je rekao da se za sada ne zna šta će se tačno u Srbiji desiti u vezi sa izborima: "Izgleda da u Srbiji još nema konsensusa o tome i ja neću da spekulišem. Znam da Vlada Srbije planira da održi referendum o ustavu i znam da će neki od kosovskih Srba glasati. To je njihovo pravo."

Vizner je rekao da, prema njegovom mišljenju, status Kosova treba da bude rešen do kraja 2006. godine. On je pred novinarima u jednoj rečenici umesto "konačni status" upotrebio reč "nezavisnost", a potom se ispravio.

"Mislim da bez jasnog definisanja status Kosova, nije moguće razvijati dugoročne stabilne i produktivne odnose izmedju Kosova i Srbije. Treba nam jasnoća ako želite to da izgradite. Verujem da će na kraju krajeva biti u interesu obe nacije da imaju jake bilateralne odnose i da gledaju ka Evropi", rekao je Vizner, posle odvojenog sastanka sa premijerom Kosova Agimom Čekuom.

Rano jutros, američki izaslanik se sastao sa predsednikom Liberalne srpske stranke Slobodanom Petrovićem, ali posle tog razgovora nije bilo izjava za javnost.

Nagađanja o pregovorima

Pre današnjih sastanaka se u Prištini nezvanično nagađalo da je povod za Viznerovu posetu pomeranje završetka pregovora za period posle referenduma, odnosno izbora u Srbiji.

Pred Viznerov dolazak, pregovarački tim Prištine je održao sastanak na kom je, prema rečima portparola Skendera Hisenija, pokrenuta tema odlaganja rešenja za Kosovo za narednu godinu. Hiseni je rekao da za sada ostaje na snazi raspored po kom rešenje za kosovski status treba da bude gotovo do kraja godine i da kosovska strana čini sve da pregovarački proces bude okončan u tom roku.

"Mi ne želimo da unapred određujemo niti da damo bilo koji signal da ćemo se saglasiti s pomeranjem roka. Međutim, sigurno je da pregovaračka ekipa ima rezervni plan za takav razvoj situacije, ali sada ne želimo da se bavimo nagađanjima", rekao je Hiseni.

Iz kabineta specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija u međuvremenu je saopšteno da će se on u novembru sastati s predstavnicima članica Kontakt-grupe kako bi čuo njihove primedbe na ideje o rešenju za status Kosova. Potom bi Ahtisari trebalo da sačini konačan predlog budućeg statusa Kosova, navodi BBC.

"Duži pregovori bolji za Beograd"

Stručnjak SAD za Balkan Stiven Majer kaže da nastavak mandata Martija Ahtisarija može da produži pregovore, ali to će zavisiti od sadržaja njegovog izveštaja Ujedinjenim nacijama.

Majer je za Glas Amerike rekao da odluka Ujedinjenih nacija da Ahtisariju i njegovim saradnicima produže ugovore do polovine 2007, predstavlja i znak poverenja svetske organizacije u Ahtisarijev dosadašnji rad.

"Mislim da se dinamika pregovora donekle menja, sa sve izraženijom zabrinutošću u Evropi, mada manje u SAD, o pitanju budućeg statusa Kosova i mogućnosti neizvesnih posledica, ako pokrajina dobije nezavisnost, uključujući nezadovoljstvo Srba", kaže on.

"Ako dođe do produžetka razgovora, Beograd treba da iskoristi takvu situaciju. Što duže bude trajao pregovarački proces, veće mogućnosti će biti pružene Srbiji da u svetlu moguće uloge Rusije, Kine i EU, dođe do stvarnog preispitivanja budućeg statusa Kosova s raznim opcijama u igri", kaže on.

"Ako Kosovo dobije nezavisnost, Srbija je neće priznati i, dugoročnije gledano, to bi mogao da bude veliki problem za nezavisno Kosovo jer ono neće moći da se ekonomski održi ako ne bude deo većeg tržišta", kaže Majer.

"Međunarodna zajednica će biti suočena s fundamentalnim problemom značenja i tumačenja državnog suvereniteta, a to su da li je on nepromenljiv i statičan, ili fluidan i promenljiv, i kakve bi mogle da budu globalne posledice takvog razmišljanja i stavova", upozorio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.