Srpski i francuski specijalci na zajedničkoj vežbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 17:14

Srpski i francuski specijalci na zajedničkoj vežbi

Direktor policije Vladimir Rebić i francuski ambasador Žan Luj Falkoni prisustvovali su danas zajedničkoj antiterorističkoj vežbi Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije i Specijalne jedinice francuske policije (RAID ).

"MUP značajne resurse ulaže u borbu protiv terorizma i smatram da je naša SAJ jedna od najboljih u ovom delu Evrope", rekao je direktor policije i dodao da je saradnja sa elitnim jedinicama kao što je RAID od velikog značaja.

Rebić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dodao da mu je zadovoljstvo što se uverio u sposobnost pripadnika te dve specijalne jedinice, koji su pokazali spremnost i obučenost da se suoče sa najvećom pošasti u svetu, terorizmom.

Zahvalivši kolegama iz francuske kriminalističke policije na izuzetnoj saradnji u razmeni informacija na nivou borbe protiv terorizma, Rebić je rekao da su za uspešne rezultate u toj oblasti pre svega važne operativne informacije i operativni rad na terenu, kako bi se izbegle neželjene situacije.

Ambasador Falkoni ocenio je da i ova pokazna vežba svedoči posvećenosti francusko-srpske saradnje u oblasti unutrašnje bezbednosti.

"Antiteroristička vežba koju su pripadnici RAID -a i SAJ-a obradili ove godine je svojstvena Francuskoj, imajući u vidu da se radi o bliskoj borbi i neutralizaciji terorista u različitim opasnim situacijama, pre svega u zatvorenom prostoru. Ovakve razmene iskustava su izuzetno važne za članove obe jedince, jer kroz upoređivanje različitih tehnika i razmenu iskustava unapređuju rad", rekao je ambasador.

Falkoni je naglasio da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević podsetio je da je današnja vežba sa RAID -om osma po redu.

"U saradnji sa RAID -om upoznali smo se sa standardnim operativnim procedurama koje koristi ta jedinica i sproveli zajedničku obuku. Nažalost, terorizam je svetska pretnja i ono sa čim se suočila francuska policija i francuski narod u zadnjih nekoliko godina i iskustvo RAID-a u tim tragičnim i kritičnim situacijama, koje su nama preneli, veoma nam je značajno", zaključio je Vulević.

Tokom pokazne vežbe pripadnici SAJ prikazali su akciju u rešavanju talačke situacije primenom taktičke bliske borbe u zatvorenom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.