Srpski azilanti sa Kosova smeju da budu proterivani u Srbiju

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski azilanti sa Kosova smeju da budu proterivani u Srbiju

Gradjani Kosova srpske nacionalnosti, čiji je zahtev za azil u Švajcarskoj odbijen, smeju da budu proterivani u Srbiju, presudio je Savezni upravni sud Švajcarske.

Kako prenose švajcarski mediji na nemačkom jeziku, sud je time potvrdio odluku Saveznog ureda za migracije koji je odbio zahteve za azil devojke sa Kosova srpske nacionalnosti.

Istovremeno je doneta odluka o njenom proterivanju u Srbiju, jer je ocenjeno da povratak na Kosovo za nju ne bi bio moguć. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Devojka čiji su zahtev za azil švajcarske vlasti odbile je odrasla na Kosovu. Sa majkom i bratom je napustila Kosovo posle proglašenja nezavisnosti 2008. i azil u Švajcarskoj zatražila uz obrazloženje da je suočena sa neprijateljstvom albanskih meštana u selu u kojem je živela.

U načelnoj sudskoj odluci Saveznog upravnog suda Švajcarske se sada navodi da je proterivanje "Srpkinja i Srba, čije je poslednje boravište bilo Kosovo, u Srbiju u principu prihvatljivo".

Uz to, sud je naveo i opšte kriterijume koji treba da se poštuju u pojedinačnim slučajevima. Tu se, izmedju ostalog, navode mogućnost ovih ljudi da obezbede egzistenciju u Srbiji, kao i da sa Srbijom treba da imaju porodične i druge veze.

U slučaju devojke koja je tužbu bila podnela, navedeno je da nema sopstvenu porodicu i decu, da ima kvalitetno obrazovanje u medicinskoj oblasti i da ima rodjake u Srbiji.

Kako je zaključio sud, to su sve faktori koji "govore u prilog pretpostavci da će biti moguće njeno uključivanja u društvo (u Srbiji) bez većih teškoća".

Odbijeni azilanti iz balkanskih zemalja se iz zapadnoevropskih država načelno proteruju na osnovu bilateralnih sporazuma o readmisiji kojim se dve zemlje obavezuju na prijem svojih gradjana koji u drugoj zemlji više nemaju pravnu osnovu za dalji boravak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.