Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska platforma za Kosovo

Beograd, Priština -- Predstavnici vlasti u Srbiji predstavili su Platformu pregovaračkog tima o budućem Statusu Kosova i Metohije.

U platformi se predviđa da ono ostane sastavni deo Srbije, sa visokom autonomijom. Tekst platforme predat je ambasadma zemalja članica Kontakt grupe, Evropske unije i specijalnom izaslaniku UN za pregovore o Kosovu, Martiju Ahtisariju.

Beograd će se u pregovorima o budućem statusu Kosova zalagati da Srbija sa Prištinom zaključi međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum u trajanju od 20 godina, čiji bi potpisnici bili UN i Srbija. Kosovo bi, kako kažu savetnici premijera i predsednika Srbije, imalo ustav i samostalno bi obavljalo sve nadležnosti, osim onih koje bi zadržao Beograd: "Srbija zadržava osnovne elemente suvereniteta. Ovde se izričito kaže da bi nadležnosti u oblasti spoljne politike, kontrole granica, zaštite ljudskih prava u poslednjoj instanci, monetarne politike, carinske politike, zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, kao i oblasti posebnih carinsko-inspekcijskih poslova obavljala Srbija i državna zajednica u zavisnosti od njihove ustavne podele nadležnosti", kaže Leon Kojen, savetnik predsednika Srbije.

U oblastima koje su u nadležnosti Srbije, organi s Kosova imali bi pravo da daju preporuke i mišljenja organima u Srbiji, ali ne i više od toga, objasnio je Kojen.

S druge strane, pokrajina bi raspolagala punom finansijskom autonomijom, što znači vođenje samostalne politike javnih finansija, sa mogućnošću zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija i dobijanja direktnih stranih investicija. Slobodan Samardžić, savetnik premijera Koštunice, na ovaj predlog očekuje burnu reakciju iz Prištine: "Neku reakciju koja će biti na granici normalne reakcije. Dakle ne očekujemo dobru reakciju Prištine, tj. Predstavnika privremenih institucija na ovo, budući da oni imaju stanovište koje je zatvoreno u kuli od slonove kosti, dakle nezavisnost Kosova i Metohije. "Kosovo bi prema beogradskoj platformi imalo nezavisnu sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast. Političko predstavljanje Kosova u institucijama i državnim organima Srbije nije neophodno za funkcionisanje bilo centralne, bilo pokrajinske vlasti, stav je zvaničnog Beograda. Zamišljeno je da Kosovo bude potpuno demilitarizovano, osim prisustva snaga bezbednosti UN i policije koja bi bila u nadležnosti kosovskih institucija, ali u skladu evropskim standardima"

Haziri: Samo nezavisnost prihvatljiva

Potpredsednik Vlade Kosova, Ljutfi Haziri, odbacio je platformu vlasti u Beogradu, koja predviđa da Kosovo ostane deo Srbije, uz visok stepen autonomije ocenivši da je pozicija Beograda nerealna, jer je za građane Kosova samo nezavisnost prihvatljiva.

Pozicija Beograda je ista i za nas je neprihvatljiva, nerealna je i protiv interesa građana Kosova. Ova platforma nas podseća na Ustav iz 1974. godine što je bilo nemoguće sprovesti, rekao je Haziri Radiju Slobodna Evropa istakavši da je "nezavisnost najrealnije i najprihvatljivije rešenje za status Kosova, koje će doneti stabilnost regionu".

On je rekao da će pregovarački proces, tokom kojeg delegacije Prištine i Beograda vode razgovore uz međunarodno posredovanje, dovesti do kompromisa, a to je stvaranje kosovske države. Naš cilj je nezavisnost, država sa punim suverenitetom. To je rešenje koje će nametnuti Savet bezbednosti i Kontakt grupa kao predstavnik velikih sila, rekao je Haziri.

Potpredsednik kosovske vlade je rekao da će se na nezavisnom Kosovu poštovati ljudska prava i demokratske vrednosti i ocenio da rešenje koje nudi kosovska strana "garantuje jednaka prava za sve građane, stabilnost u regionu i pomaže Srbiji da se oslobodi od nacionalističkih stavova".

Nojkić: Realan predlog

Ranđel Nojkić, predstavnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju kaže za B92 da je realan predlog da Srbija zadrži mesto u UN, ali da je dokument neodrživ kada je u pitanju plan zaštite granica.

Nojkić smatra da srpske snage u ovom trenutku nisu u mogućnosti da obezbeđuju granice, a u dokumentu nije precizirano do kada bi taj posao bio u nadležnosti međunarodnih snaga. Nojkić ne razume ni kako Kosovo može imati ustav, a da se pri tom ne dovodi u pitanje suverenitet Srbije u pokrajini: "Ne znam da li će to predstavnici međunarodne zajednice razumeti na pravi način. I ono što je vrlo karakteristično, preko ovog dokumenta vlasti iz Beograda praktično daju saglasnost Srbima, odnosno Srpskoj listi za Kosovo i Metohiju da učestvuju u institucijama jer je i ovim dokumentom predviđeno da Srbi i ostale nealbanske zajednice imaju rezervisana mesta u privremenim institucijama. To je saglasnost i davanje legitimiteta da Srbi uđu u institucije i da brane svoje interese."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.