Izvor: B92, 12.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredinom septembra o viznom režimu

Beograd -- Srbija bi u Briselu 17. ili 18. septembra trebalo da potpiše sporazume o viznim olakšicama i o readmisiji.

Potpisivanje oba sporazuma obaviće se na marginama sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, rekla je direktorka kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević. Ona je kazala da će sporazume o readmisiji i o viznim olakšicama u ime Srbije potpisati ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić koji je predvodio pregovarački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim Srbije u tom procesu.

Očekuje se da će sporazumi stupiti na snagu 1. januara 2008. godine, što znači primenu viznih olakšica za građane Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali i funkcionisanje jedinstvenog sporazuma o readmisiji sa zemljama članicama EU, rekla je Miščevićeva.

Prema njenim rečima u proceduri potpisivanja dva sporazuma potreban je pristanak 27 zemalja članica EU i zatim, ratifikacija u Evropskom parlamentu. Takođe bi, do početka primene sporazumi trebalo da budu ratifikovani i u Skupštini Srbije.

Miščevićeva je rekla da je sporazum o viznim olakšicama "prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima sa EU", kao i da je kvalitet njegovog sprovođenja važan zbog ocene podobnosti Srbije za "belu" Šengensku listu.

Vizne olakšice podrazumevaju jeftiniju vizu, po ceni od 35 evra, bez poskupljenja, smanjenje broja neophodnih dokumenata koje građani prilažu ambasadama i ubrzanu proceduru za izdavanje dužih viza, podsetila je Miščević.

Olakšice u viznom režimu predviđene su za novinare, eksperte, državnu administraciju, mlade, učesnike sportskih i kulturnih takmičenja, ali i za posete rodbini koja radi na teritoriji EU, navela je direktorka kancelarije za pridruživanje.

Jedinstvenim sporazumom o radmisiji pravno se uređuje pitanje prihvata svih državljana zapadnog Balkana koji ilegalno borave u zemljama EU, a u slučaju Srbije, procenjuje se da će se odnositi na oko 150.000 ljudi.

"Oni se naravno neće vraćati odjednom, niti u talasima, nego po uređenoj proceduri", rekla je Miščević i objasnila da je Srbija po tom sporazumu, osim za sopstvene državljane, odgovorna i za građane drugih država koji su preko njene teritorije ušli u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.