Sredinom juna obnova pregovora sa EU?

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredinom juna obnova pregovora sa EU?

Oli Ren obavestio kolegijum Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom mogli da budu nastavljeni vrlo skoro i da nova vlada u Beogradu čini prave stvari da to omogući

Samo za trenutak juče je izgledalo da će doći do značajnog ubrzanja procesa evropske integracije Srbije i da će Oli Ren, evropski komesar za proširenje, koliko još juče predložiti donošenje takve odluke na sastanku Evropske komisije i ambasadora Evropske unije u Briselu. Koji sat kasnije, agencije su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavile, međutim, drugačiju informaciju – da je evropski komesar za proširenje Oli Ren juče obavestio kolegijum Evropske komisije da bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom "vrlo uskoro" mogli biti nastavljeni, jer je procenjeno da nova vlada Srbije čini "prave stvari" da to omogući.

Izvori EU u Briselu rekli su agenciji Beta da bi konačna odluka o nastavku tih pregovora mogla da zavisi od predstojeće posete glavne haške tužiteljke Karle del Ponte Beogradu, 4. juna.

Odluka bi, prema evropskim diplomatskim izvorima, mogla biti doneta na zasedanju šefa diplomatija EU sredinom juna. Renov portparol Kristina Nađ, rekla je, međutim, da ne može da kaže kada je to "vrlo skoro".

Ona je, takođe, podsetila da Renu nije potrebno odobrenje 27 država članica EU niti formalna odluka Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom bili obnovljeni.

"Temperaturu" u Srbiji prethodno je podigao londonski list "Fajnenšel tajms", prema čijem pisanju je, kako je prenela Beta, evropski komesar za proširenje još juče trebalo da predloži obnavljanje pregovora sa Srbijom, a da bi formalna odluka o tome mogla da usledi već za nekoliko dana, nakon Renovog predloga Evropskoj komisiji, uz obrazloženje da je nova vlada u Beogradu obećala da će učiniti više na hvatanju optuženih za ratne zločine.

U izjavi za taj list Ren je, naime, kazao da je nova vlada u Beogradu "radila i da radi prave stvari", kao i da je pružila jasan signal da će bliže sarađivati sa Haškim tribunalom.

To je, prema Renovim rečima, dovoljno da se obnove pregovori o stabilizaciji i asocijaciji koji su zbog nedovoljne saradnje sa Tribunalom u Hagu prekinuti pre više od godinu dana.

Na pitanje da li je EU "brzo zanemarila" evropske principe imajući u vidu da je haški optuženik Ratko Mladić i dalje na slobodi, Ren je, za francuski "Figaro", još jednom ponovio da je uslov zaključivanja sporazuma o pridruživanju EU potpuna saradnja sa Tribunalom u Hagu. "Srbija mora u potpunosti da okonča saradnju sa Haškim tribunalom pre zaključivanja sporazuma o pridruživanju sa EU", rekao je on, dodajući, međutim, da, u međuvremenu, Vlada Srbije treba da dokaže da može da okonča tu saradnju kako bi se obnovili pregovori.

Komentarišući pisanje "Fajnenšel tajmsa", Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, zadužen za evropske integracije, koji je juče bio gost "Politike", rekao je da mu je milo da, za razliku od prethodnih, "crnih nagađanja", sada čujemo "pozitivna nagađanja".

Treba, kaže on, sačekati posetu Karle del Ponte, koja na poziv predsednika i premijera Srbije dolazi u Beograd sledeće nedelje kako bismo predočili aktivnosti koje Srbija ima u domenu operativne saradnje sa Haškim tribunalom, a u cilju pozitivnog pomaka u odnosima sa EU.

– Očekujemo pozitivni pomak, ali on još nije izvestan. Budimo oprezni – istakao je Đelić.

S obzirom na to da je Ren prilikom nedavne posete Beogradu rekao da će pregovori biti nastavljeni kada se EU uveri da nova vlada rigorozno sprovodi svoj program, što nije sasvim precizna izjava, zanimalo nas je Đelićevo mišljenje o tome kada bi to tačno moglo da se dogodi.

– Radi se o operativnoj saradnji naših organa, naročito Ministarstva pravde, sa Haškim tribunalom, a to je dostavljanje određenih dokumenata – ništa novo, sve ono što je postojalo kao saradnja, primera radi 2005. godine, a što je obustavljeno u velikoj meri, čak u potpunosti, od novembra prošle godine. Druga stvar je da profunkcioniše Savet za nacionalnu bezbednost. To su operativne stvari o kojima smo govorili i ono što je nužno da bi ovi pregovori ponovo počeli – rekao je on dodajući da je Renu, prilikom njegove posete Beogradu, preneo da demokratski blok i građani žele da vide Srbiju u Evropi i da bi bili iznenađeni ukoliko se obnavljanje pregovora ne bi desilo do sredine juna.

B. Čpajak

-----------------------------------------------------------

Nikolić: Ne možemo sprečiti pregovore sa EU

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče da radikali neće i ne mogu da spreče nastavak pregovora Srbije i EU, ali da su protiv nastavka ako Brisel smatra da Kosovo treba da bude nezavisno. "Ne znam kako će oni koji nas ubeđuju da im je neprihvatljiva nezavisnost Kosova da nastave pregovore sa EU ako prvo nemaju jasan stav EU o tome čije je Kosovo - da li pripada EU ili Srbiji i da li mi sa njima pregovaramo da bi nam oteli Kosovo", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

Beta

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.