Šreder: Priznavanje Kosova je velika greška

Izvor: Blic, 16.Okt.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder: Priznavanje Kosova je velika greška

- Priznavanje nezavisnosti Kosova sam kritikovao jer je bilo preuranjeno i uslovljeno velikim pritiskom tadašnje američke administracije. Danas vidimo da dve trećine međunarodne zajednice ne priznaje Kosovo. To pokazuje da je u pitanju bila velika greška - rekao je Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar, u intervjuu za novi broj NIN-a.

On navodi da intervencija iz 1999. godine ne može, međutim, da se uporedi sa ovim.

- Tom prilikom se radilo o zajedničkoj evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluci. Ja je i dalje smatram ispravnom, mada sam svestan da je mnogima donela i veliku patnju - kaže bivši nemački kancelar.

On navodi da bi dobri odnosi Srbija sa Rusijom i EU bili značajni za celu Evropu.

- Srbija ima tradicionalno bliske veze s Rusijom, a Srbija kao članica EU bila bi važan most prema Rusiji. To bi bilo korisno za sve, za Rusiju, za Srbiju i za čitavu EU - kaže on.

Šreder navodi da EU mora da ubrza proces približavanja Srbije Uniji. Srbija je ispunila neke od uslova. To mora da se odrazi na liberalizaciju režima izdavanja viza ali je potrebno i da se jasno kaže kada će pregovori o pristupanju početi - kaže Šreder.

On ističe da će ga uz Srbiju uvek vezivati ime njegovog velikog prijatelja Zorana Đinđića.

- On je bio hrabar političar, borac za demokratiju i mir, ne samo u Srbiji već i u celom regionu. Njegove kukavičke ubice nisu uspele da unište viziju Zorana Đinđića, a u Borisu Tadiću se našao čovek koji nastavlja njegovo delo. On je moj prijatelj i odlično radi - zaključio je bivši nemački kancelar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.