Srećković: Dijaspora vraća imidž Srbije

Izvor: S media, 31.Mar.2011, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: Dijaspora vraća imidž Srbije

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izrazio je večeras nadu da će radna verzija zakona o lobiranju uskoro "ugledati svetlost dana", označivši ljude u rasejanju kao ambasadore koji mogu popraviti imidž Srbije u svetu, značajan za dalji razvoj zemlje.

Srećković je na sastanku članova Društva lobista Srbije, govoreći na temu "Dijaspora i brendiranje Srbije", rekao da država nije u punoj meri svesna lošeg imidža, jednog od problema tranzicione Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a čijem rešavanju rasejanje može doprineti.

"U svetu živi između četiri i 4,5 miliona ljudi srpskog porekla - oni su naši ambasadori, jer mogu doprineti širenju bolje slike o Srbiji u svetu", naveo je ministar, ukazavši da u brendiranju Srbije nije bilo organizovanog pristupa.

Hrvatska: Ne pomagajte, braćo Srbi, izgibosmo

Srećković je dodao da na tom polju pomaka ipak ima, napomenuvši da se, usled ekonomske krize nije dovoljno ulagalo, ali i da bi rezultati izostali ukoliko se ne pronađu pravi ljudi.

Lobiranje je jedan od načina na koji pojedinci i organizacije mogu zagovarati interese Srbije u svetu, a ministar je ocenio da bi postavljanje zakonskog okvira za tu oblast, između ostalog, pozitivno delovalo na borbu protiv korupcije i skraćivanje birokratskih procedura.

Za deceniju iz dijaspore 550 miliona dolara

Srećković je naglasio da se 45 godina se na dijasporu gledalo kao na političkog protivnika, a ne kao na partnera, iako u rasejanju živi veliki broj stručnih uticajnih ljudi, koji, osim popravljaju imidža Srbije, mogu doprineti i njenom ekonomskom razvoju.

"Sada smo u prilici da vodimo aktivniju politiku prema ljudima koji žive van Srbije", dodao je ministar, podsetivši da je donošenjem zakona i strategije o dijaspori stvorena normativna baza za novu politiku prema rasejanju koja će se zasnivati na partnerskom odnosu.

U zemljama regiona više od dva miliona Srba

Srećković je naglasio da adekvatnom politikom ljude u dijaspori treba animirati i podstaći, kako bi investicije usmerili u Srbiju, ali i u svetu govorili dobro o svoj zemlji i tako popravili njen imidž.

Predsednik Društva lobista Srbije Zoran Domazet smatra da imidž Srbije nije na zavidnom nivou.

Domazet je naglasio da, u tom smislu, treba iskoristi potencijale uspešnih sportista, menadžera, lekara i privrednika koji su deo srpske dijaspore, stekli su ugled i uticaj i čija reč može popraviti percepciju o Srbiju u svetu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dijaspora doprinosi imidžu Srbije

Izvor: RTS, 31.Mar.2011

Srpska dijaspora značajno doprinosi poboljšanju imidža Srbije u svetu, ocenio je na sastanku članova Društva lobista Srbije, ministar za dijasporu Srđan Srećković...Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izjavio je da se nada da će radna verzija zakona o lobiranju uskoro "ugledati svetlost...

Nastavak na RTS...

Srećković se nada poboljšanju imidža Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2011, 14:26

BEOGRAD -..Ministar vera i dijaspore Srbije Srđan Srećković izjavio je danas da se nada da će uskoro da se pojavi radna verzija zakona o lobiranju koji bi mogao da doprinese poboljšanju imidža Srbije...On je, na sastanku članova Društva lobista Srbije, naglasio da država nije u punoj meri svesna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.