Srđan Đurić: Srbija odbacuje režirane pregovore o Kosovu

Izvor: Blic, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđan Đurić: Srbija odbacuje režirane pregovore o Kosovu

U Ujedinjenim nacijama u toku je priprema nacrta rezolucije kojom bi se dao „rok za razmišljanje i rasprave" kako bi se Beograd i Priština usaglasili o statusu Kosova, saznaje Frans pres u diplomatskim izvorima u Parizu.

„Ako u tom roku, koji nije preciziran, ne bude rezultata, nesumnjivo bi bilo potrebno vratiti se planu Martija Ahtisarija. Nacrt rezolucije, čija je priprema u toku u UN, rezultat je sastanka visokih funkcionera pet zemalja Kontakt grupe, koji je održan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protekle nedelje u Parizu, a kome nije prisustvovala Rusija", rekao je taj diplomatski izvor.

Savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić ocenio je da je ideja da se organizuju režirani pregovori koji bi doveli do nezavisnosti Kosova „najogoljeniji oblik sprovođenja politike sile".

„I jedno i drugo, i režirane pregovore i politiku sile, odbacujemo kao neprihvatljiv način ophođenja sa Srbijom", rekao je Đurić Beti.

Dodao je da u celom svetu režirani pregovori mogu da predstavljaju samo ponižavanje zdravog razuma.

„Srbija umesto režiranih pregovora predlaže prave pregovore i umesto politike sile predlaže politiku poštovanja prava. Samo tako se može pronaći kompromisno rešenje za Kosovo koje će biti saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije", rekao Đurić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.