Srbima u regionu prava sužena

Izvor: B92, 04.Avg.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbima u regionu prava sužena"

Beograd -- Stanje političkih prava srpskog naroda u regionu je veoma loše, a tome je doprinela i politika zvaničnog Beograda, rečeno je na konferenciji Naprednog kluba.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić istakao je da je što se tog pitanja tiče situacija najlošija u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najbolja u Rumuniji.

"Za ograničavanje i smanjenje prava odgovorne su države u kojima srpski narod živi, ali i politika Republike Srbije i pogrešni državni prioriteti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u proteklih nekoliko godina", rekao je Antić.

On je na konferenciji povodom Izveštaja o političkim pravima srpskog naroda za 2010.godinu rekao da prava Srba nikad nisu poštovana u potpunosti, ali da je prošle godine primećena "tendencija sužavanja prava”.

Antić je naveo da je Vlada Srbije usvojila Strategiju o srpskom narodu u regionu ali da je sadržaj, uslovljen neformalnim pritiscima iz Hrvatske i Crne Gore, ubrzo promenjen.

Prema ovom izveštaju Naprednog kluba, Srbi u Crnoj Gori, iako čine trećinu stanovništva, u državnim organima zastupljeni sa četiri odsto zaposlenih. On je naveo da je popis iz 2011. zabeležio asimilaciju Srba uzrokovanu snažnim napadima na jezik, srpski nacionalni identitet, sveštenstvo i imovinu SPC.

Ni u Hrvatskoj nije došlo do poboljšanja statusa srpske zajednice, iako je to najavljivano, već su prava umanjena. Navodi se da je na delu "tiha asimilacija Srba".

U izveštaju se ističe i da je u Makedoniji na delu snažna asimilacija Srba i da im nije omogućena sloboda veroispovesti.

Stanje u Sloveniji je nešto bolje, navodi se, ali Srbi, iako najbrojnija etnička grupa, nemaju status nacionalne manjine.

U Albaniji i Mađarskoj nisu ispunjena sva prava koje su države garantovale svojim zakonima, zaključeno je na osnovu istraživanja.

Antić je naveo da u Bosni i Hercegovini postoji snažan pritisak za uspostavljanje centralizacije i postepeno ukidanje institucija Republike Srpske, kao i da jedino Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije vraćena imovina.

"Srbija je lutala posle svih tih odluka i rekla da se neće mešati", kazao je predsednik Antić.

"Stanje je vrlo ozbiljno. Mi verujemo da Srbija ne može da vodi ozbiljnu, demokratsku, modernu i evropsku politiku ako pitanje odnosa prema blizu dva miliona pripadnika srpskog naroda koji živi u regionu vodi na ovaj način", zaključio je Antić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.