Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiju u Evropu"

Beograd -- U Beogradu održan protestni miting "Srbiju u Evropu", na kome se okupilo više hiljada građana, u organizaciji LDP-a, GSS-a, SDU i NVO.

Liberalno-demokratska partija, Građanski savez Srbije, Socijaldemokratska unija i osam nevladinih organizacija organizovale su protest povodom 9. maja, Dana Evrope. Oni su zatražili ostavku Vlade Srbije i raspisivanje vanredenih parlamentarnih izbora. Oni su zatražili odgovornost Vlade za prekid pregovora sa Evropskom unijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Povodom Dana Evrope upućena je i poruka na svim svetskim jezicima da je Srbija u Evropi i da više nikome neće dozvoliti da je od nje udalji. Poruka da je Srbija za Evropu upućena je i predsedniku Evropske komisije u Briselu Žozeu Manuelu Barozu.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović pozvao je predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da stane na čelo demokratskih snaga u Srbiji. "Molim Tadića da nas povede kao predsednik demokratske Srbije ili da nam dopusti da mi njega povedemo, samo neka ne stoji više i neka ne ponavlja njihove fraze. Nikada se moderna Srbija nije okupljala na ovom mestu bez DS-a. Tu im je mesto, a ne u dogovoru o zakonu o crkvi s Koštunicom", rekao je Jovanović. On je vlastima u Srbiji poručio da je "prošao medeni mesec" i da je Srbija, tri godine posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, dobila opoziciju.

Lider LDP-a, koji je i bivši potpredsednik Vlade Srbije i DS-a, oštro je kritikovao premijera Vojislava Koštunicu, optuživši ga da je odgovoran što Mladić nije izručen Haškom tribunalu i za predstavljanje Srbije u lošem svetlu u međunarodnoj zajednici. "Nije tačno da je Srbija onakva kakvom je danas pravi vlada Koštunice. Ona je mnogo bolja, ali je rasuta i razbijena, zanemela pre tri godine, želela bi da živi bolje, ali nema organizacije i nema politike", rekao je Jovanović. "Ako si delinkvent u Srbiji - bićeš ministar policije, ako si najgori sudija - bićeš ministar pravde, ako si trut - bićeš premijer, jer Srbije mora da stoji u mestu", izjavio je Jovanović.

On je ocenio da se Srbija nije rastala sa sistemom vrednosti iz prošle decenije i da "stoji musava od krvi i prljava od baruta". "Nismo mi taoci Mladića. To je laž. Mi smo taoci onih koji su stvorili ideologiju u kojoj je Mladić mogao da uradi ono što je uradio. To su oni koji nam danas kroje život, iz Akademije, crkve, iz Vlade i parlamenta, Udbe. Moramo promeniti politiku i u fokus staviti čoveka", rekao je Jovanović.

On je istakao da će Mladić biti prošlost kada "svako u društvu bude svestan zlodela koje je počinio". "Nije dovoljno uhapsiti tog čoveka i poslati ga u Hag. To je velika prevara i velika laž. U Hagu se sudi onima koji su izvršioci ratnih zločina, a ovde se moramo suočiti sa onima koji su stvorili politiku zločina", rekao je Jovanović. "Moramo uzeti gvozdenu metlu u ruke i krenuti od svakog suda, svake stanice policije, univerziteta, propale ekonomije, i odatle počistiti sve one koji zemlju drže kao taoca lažne istorije i zluradih mitova", istakao je Jovanović.

Na mitingu, kojem su prisustvovali uglavnom mladi, govorili su i predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać i predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić, a u ime nevladinih organizacija predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta.

Miting je počeo tehno muzikom, a završen je koncertom beogradske grupe Kristali. Okupljeni su po završetku mitinga krenuli u protestnu šetnju beogradskim ulicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.