Izvor: Blic, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiju tek čekaju investicije

Srbiju tek čekaju investicije

Srbija je vidno napredovala u poslednjih šest godina. Velika je razlika između zemlje u koju sam tada prvi put došao i današnje Srbije. Tada nije bilo banaka koje su dobro radile, niko nije koristio platne kartice, nije bilo dobro snabdevenih prodavnica, a benzin se prodavao u plastičnim flašama na ulici. Od tada se dogodilo mnogo pozitivnih stvari, iako povremeno ima i velikih zastoja, kaže za 'Blic', nakon šest godina rada u Srbiji, Hans >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ola Urstad, šef misije OEBS u Beogradu.

Ipak, kako kaže, ne može a da ne istakne najveću prepreku koju Srbija mora da preskoči na svom putu, a to je rešenje pitanja preostalih optuženika za ratne zločine.

- Reći ću vam ono što ste već čuli po stotinu puta. Pitanje preostalih optuženika za ratne zločine mora da bude rešeno. Kad to kažem, pre svega mislim na Ratka Mladića. To je ključno pitanje - kaže Ola Urstad za 'Blic'.

Kako ocenjujete proces prilagođavanja domaćeg zakonodavstva EU standardima?

- Srbija ostvaruje napredak, iako taj proces ne teče u potpunosti glatko. Sistemu pripreme zakona i usvajanja, kakav sada postoji, potrebna je modernizacija i bolja koordinaciju kako bi ispunio zahteve s kojima se Srbija suočava i suočavaće se narednih godina. Važno je dobro pripremiti zakon, ali je presudno da on zaživi u praksi. U Srbiji je, recimo, usvojen Zakon o ombudsmanu, ali i posle šest meseci u vašoj zemlji ne postoji ombudsman. To je veliki nedostatak. Takođe je potrebno hitno doneti dobre zakone poput zakona o javnom tužilaštvu, o visokom savetu pravosuđa. Nevolja je u tome što se Srbija nalazi trenutno u predizbornom periodu, pa će usvajanje zakona biti odloženo. OEBS je angažovan na reformama državne administracije. U kojim oblastima su postignuti najbolji rezultati?

- Iako je teško izdvojiti nekoga, ipak bih pomenuo da su centralna banka i ustanove koje se bave finansijama učinile odličan posao. To doprinosi poboljšanju klime za investitore u Srbiji. Velike reforme sprovode se i u vojnom sektoru, kao i u sektoru policije, iako nisu stigle do tamo dokle bismo mi želeli. Da li ste zadovoljni komunikacijom s predstavnicima vlasti?

- Zadovoljan sam. OEBS u bilo kojoj zemlji u tranziciji ima težak posao i nismo uvek dobrodošli. U Srbiji, na svim nivoima vlasti, od predsednika, premijera, ministarstava, parlamenta, imamo dobru saradnju i uvek smo dobrodošli. U Srbiji radimo na projektima koji se tiču vladavine zakona, sprovođenja zakona, demokratizacije, medija, kao i ekonomije i životne sredine i - možemo da pomognemo. U kojoj su meri srpske vlasti otvorene za vaše kritike i savete?

- Zavisi. Do sada nismo bili uspešni u sektoru radiodifuzije. Voleli bismo da tu vidimo drugačije zakone. U drugim oblastima smo bili uspešniji. Radimo sa različitim ministarstvima na velikom broju zakona, amandmanima, i obično se naši saveti razmatraju jer vam pomažemo da uspostavite standarde što sličnije najboljim standardima koji postoje u regionu u kome je OEBS prisutan. Evropa je Srbiji uputila dosta pomoći i donacija.

- Iako je bilo mnogo pomoći, ona je još skromna kada se uporedi sa pomoći koja se normalno povezuje sa članstvom u EU. A posebno je pomoć za članove EU ogromna - pogledajte, na primer, Poljsku danas. Ako se vratite malo u prošlost, videćete kako su tu pomoć iskoristile Irska, Španija i Portugalija koje su danas ekonomski jake zemlje. Mislim da su investicijeu Srbiju tek počele da pristižu. Koje su prepreke za veću prisutnost evropskih kompanija u Srbiji?

- Jedno ime je dovoljno da opiše glavnu barijeru za to, a to je Mladić. Tu prepreku morate skloniti s puta, a zatim izručiti i sve ostale optuženike.

Ivana Cvetković Ovde mi se najviše sviđaju ljudi Šta kažete svojim prijateljima o Srbiji?

- Pokušavam da budem objektivan, da im kažem kakva je situacija u Srbiji. Osim klime, u Srbiji mi se najviše sviđaju ljudi. Sviđa mi se priroda brdovitih delova Srbije koju sam proputovao uzduž i popreko. Kako provodite slobodno vreme?

- Gotovo svakog vikenda putujem motorom kroz Srbiju. To mi je hobi. Najčešće idem sam, ali ponekad i s prijateljem. Često idem u Šumadiju, nekad samo do Avale. Imam još nekoliko hobija: sviram gitaru i pevam, volim i da kuvam. Volim da jedem ribu i da pecam, da se skijam. Poslednjih godina sam se skijao na Kopaoniku. Da bih se rekreirao - plivam. Često se šetam. Najprijatniji trenutak koji ste proveli u Beogradu?

- Kada sam predavao stipendije koje je norveška ambasada dodelila najboljim studentima. Čak sam i kasnije, širom Srbije, sretao te mlade ljude, dobitnike stipendija, koji su prilazili da se pozdrave sa mnom. Da li prijateljima u Norveškoj nosite poklone iz Srbije?

- Naravno. Pirotske ćilime, ručno vezene stvari i druge stvari tipične za Srbiju. Imam i dosta slika srpskih slikara koje sam kupio ili dobio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.