Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji suverenitet, Kosovu sva vlast

Srbiji suverenitet, Kosovu sva vlast

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi danas da usvoje vladin predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, koja bi predstavljala polazište Beograda za pregovore o budućem statusu ove pokrajine.

Jedina nepoznanica juče je bila da li će poslanici Demokratske strane učestvovati na ovoj sednici Skupštine. Oni su do zaključenja ovog izdanja o tome raspravljali na sednici Predsedništva stranke.

Predsednik Srbije Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ove nedelje izneo svoje gledište, po kome bi Kosovo bilo decentralizovano, uz dva entiteta - srpski i albanski, a za skoro isto rešenje založio se i potpredsednik Vlade Miroljub Labus.

Kako 'Blic' saznaje, Tadić se pre odlaska u Rusiju sastao sa Labusom i tada je zaključeno da je bolje izaći sa nekom konkretnom i realnom opcijom nego dopustiti da međunarodna zajednica nametne rešenje. Posle toga usledili su i njihovi stavovi o podeli na entitete u okvir Kosova u sastavu Srbije. Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, rekla je da pod formulom 'više od autonomije, manje od nezavisnosti' podrazumeva da Srbiji 'pripadne suverenitet, a Kosovu izvršna, zakonodavna i sudska vlast'.

- To znači da srpski policajci čuvaju granicu, da je fiskalna i carinska politika državna, vezana za centralu. Postoji jedan ministar odbrane, jedan ministar spoljnih poslova, jedno mesto u UN. Beograd bi se zalagao za to da Kosovo bude demilitarizovana zona - rekla je Sanda Rašković-Ivić. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.