Srbiji što pre status kandidata

Izvor: B92, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiji što pre status kandidata"

Janez Janša

Ljubljana -- Slovenački premijer se založio u pismu predsedniku Evropske komisije za to da Srbija što pre postane kandidat za članstvo u EU.

Međutim, slovenački premijer Janez Janša se u pismu Barozu najviše koncentriše na pitanje Kosova, koje je prema njegovom mišljenju najveći izazov EU i prioritetno pitanje slovenačkog predsedavanja EU i dodaje da pitanje Kosova ne sme da se iskoristi kao primer, na koji bi se moglo pozivati povodom nekog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugog problema u svetu, koji bi mu bio sličan.

Prema mišljenju Janše, dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji ne treba uslovljavati procesom odlučivanja o budućem statusu Kosova.

"Moramo da dokažemo Srbiji da je naša podrška evropskoj perspektivi te države realna", piše u pismu slovenačkog premijera Janza Janše, a prenosi slovenačka državna agencija STA.

"Ispunjenjem potrebnih uslova, Srbiji bi status kandidata mogao biti dodeljen za nekoliko meseci, a najmanje tokom prve polovine 2008. godine", napisao je Janša predsedniku Evropske komisije .

Pismo slovenačkog premijera predsedniku Evopske komisije Žozeu Manuelu Barosu, ipak treba gledati isključivo u svetlu slovenačkih priprema na predsedavanje EU.

Polugodišnje predsedavanje EU, Slovenija će preuzeti 1. januara 2008. godine i intenzivne pripreme na to su već u toku.

Slovenija je već kada je "dobila status" buduće predsedavajuće EU, kao jedan od najvažnijih prioriteta, navela dalje širenje EU na Zapadni Balkan. Uprkos tome da se to neposredno tiče i Srbije, Srbija još uvek u Sloveniji nema svog ambasadora.

Još od proglašavanja samostalnosti Crne Gore, ambasadu Srbije vodi otpravnik poslova.

Pored toga, očito je da će i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između Srbije i EU, najverovatnije "pasti" u slovenačko predsedavanje.

Iz pisma slovenačkog premijera je jasno i da Slovenija već sada kao jedan od prioriteta, svog predsedavanja, uvodi i rešavanje pitanja Kosova, za koji se isto pretpostavljalo da će biti deo "nasleđene agende".

Obzirom na to, da EU već sada želi da preuzme inicijativu za kosovski problem, koji se odvija na "njenom terenu", treba očekivati da će se te namere intenzivirati i u vreme slovenačkog predsedavanja.

Iako je Spoljnopolitički odbor Vlade Srbije pre nedelju dana potvrdio Predraga Filipova, kao budućeg ambasadora Srbije u Sloveniji, pitanje je kada će srpski ambasador zaista moći da preuzme tu funkciju i da li će u Sloveniju stići upravo kada i počne slovenačko predsedavanje EU.

Istovremeno trebalo bi očekivati da se već sada ojača ekipa srpske ambasade u Sloveniji, kako bi i Srbija spremno, već sada se pripremajući, dočekala slovenačko predsedavanje EU, koje će je se neposredno ticati, kako na spoljno, tako i na unutrašnje političkom planu.

Predlog Evropskoj komisiji da se Srbiji brzo dodeli status kandidata nedavno je dao i italijanski premijer Romano Prodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.