Srbiji status kandidata 2008?

Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji status kandidata 2008?

Bliže EU?

Brisel, Beograd -- Oli Ren kaže da je ambiciozan, ali i moguć i ostvariv cilj da Srbija 2008. dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pošto je čuo planove za formiranje nove vlade Srbije, koje je u Briselu izneo predsednik Srbije Boris Tadić, evropski komesar za proširenje izjavio da je ambiciozan, ali i moguć i ostvariv cilj da Srbija 2008. dobije status kandidata za članstvo u EU. Srbija prethodno mora da ispuni jednu obavezu - da pokaže da sarađuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s Haškim tribunalom kako bi mogla da nastavi prekinute pregovore sa EU.

Prema rečima Olija Rena, Srbija bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji tokom 2008. To je ambiciozan scenario, moguć samo u optimalnim uslovima, odnosno samo ako Beograd pokaže da sarađuje s Hagom.

Brisel je time još jednom pokazao dobru volju za priključenje Srbije EU, ali je po ko zna koji put poručio da sve zavisi od sledećih koraka Beograda.

Šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruženje EU Tanja Miščević za B92 kaže da je, što se tehničke strane tiče, sasvim realno da Srbija u narednih godinu ili godinu i po dana dođe do statusa kandidata.

Ako bi haška prepreka bila otklonjena i Sporazum o stabilizaciji i pridruženju potpisan, sledi ocena Brisela koliko Srbija zaista može da primeni ono što je potpisano.

Tanja Miščević napominje da je Evropska komisija u novembru 2006. već ocenila da Srbija ima kapacitete da Sporazum u potpunosti primeni.

"Mi već u ovom momentu imamo pozitivnu ocenu o mogućnosti primene. Posle takve ocene kreće se u podnošenje molbe za kandidaturu, to je dokument u kom Vlada izražava želju da dobije status kandidata, ali je posao koji sledi iza toga zapravo mnogo teži", kaže ona.

"Tada Evropska komisija pravi detaljan upitnik i u svakoj pojedinačnoj oblasti, od pravosuđa i unutrašnjih poslova preko poljoprivrede do tehničkih standarda, postavlja pitanje o tome kakvo je stanje u zemlji. Broj pitanja, kada ih poredim sa onim što je bilo u slučaju Hrvatske i Makedonije, je više od 4.000", kaže ona.

Na osnovu upitnika Evropska komisija donosi odluku o tome da li zemlja može da dobije status kandidata za članstvo u EU. Makedoniji i Hrvatskoj je, na primer, za dobijanje statusa kandidata bilo potrebno nešto manje od dve godine.

Prema rečima Tanje Miščević, ključne stvari su politička situacija, stav Evropske komisije i administrativna sposobnost zemlje. "Tu administrativnu sposobnost Evropska komisija već poznaje i dobro nas zna jer s nama radi", kaže ona.

"Ako se pogleda taj vremenski rok, nekakav vremenski okvir zaista je, uz svu našu aktivnost kojoj je preduslov Hag, 2008, a ja bih volela da to bude u doba slovenačkog predsedavanja jer bi time EU, a posebno Slovenija, nama kao budućim kandidatima za članstvo u EU poslala značajnu poruku", kaže ona.

Sve navedeno sledi ako Beograd ispuni obavezu zvanu Hag. Ključni kriterijumi za EU na osnovu kojih može da da pozitivnu ocenu jesu jasno iskazana namera nove vlade, napisana u njenom programu, da uhapsi i u Hag prebaci sve ratne zločince koji su u bekstvu.

Takođe, to je i namera nove vlade da postavi kompetentne ljude na ključna mesta kako bi puna saradnja s Haškim sudom bila moguća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.