Izvor: B92, 20.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiji mesto u EU"

Beograd -- Francuski ambasador Žan Fransoa Teral na koktelu povodom dana frankofonije izjavio za B92 da Srbija ima svoje mesto u Evropskoj uniji.

Ambasador Teral rekao je da su francuski biznismeni koji već posluju u Srbiji jako zadovoljni, ali da je sadašnja situacija nejasna što nije dobro za nove investicije. Organizacija Frankofonija zalaže se za priznavanje kulturne raznolikosti i za dijalog među kulturama. I u uvažavanju raznolikosti Srbija ima svoje mesto kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima i u Evropskoj Uniji, dodaje francuski ambasador.

"Srbija je i ono što se vidi u ovom trenutku, ali i ono što je stalno i upravo u tim stalnim datostima za nas je sasvim jasno da Srbija ima svoje mesto u Evropskoj uniji i da će obavezno biti članica Unije. Ne znam kada, ni koje će to etape biti. Konstatujem da se radi o problemu koji ovde izaziva polemike, ali znam da će Srbija ući u EU. Mi nudimo naše metode. To najpre podrazumeva potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa onda sledi status kandidata. Ja razumem sve nestrpljive, ali za mene je jasno da će to toga doći", rekao je Teral.

On kaže da francuska preduzeća koja već posluju u Srbiji vide perspektivu u našoj zemlji.

"Hteo sam da dovedem veliku delegaciju francuskih preduzeća jer je to najbolji način da se podstaknu investicije. Taj dolazak smo odložili do onog trenutka kada situacija ovde postane nešto jasnija", naveo je Teral.

Ove godine se, inače, obeležava 20 godina Frankofonije. Od 2006. godine Srbija ima status posmatrača u ovoj organizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.