Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija želi u EU do 2012."

Beograd -- Ministar za ekonomske odnose sa insotranstvom Milan Parivodić kaže da Srbija želi da do 2012. postane članica Evropske unije.

Kako prenosi bečki dnevnik Prese, Parivodić je u razgovoru sa austrijskim novinarima istakao i da je, za razliku od političkog stanja praćenog problemima, privredna situacija u Srbiji dobra. "Mi živimo u dva sveta. Od političkih problema jedva da se vide privredni uspesi", kaže ministar.

On navodi da je prosečan godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredni rast od oko 5,5 odsto i utrostručenje društvenog bruto proizvoda po glavi stanovnika od 2000. do sada.

Austrijski list preneo je i Parivodićeve reči da su inostrane investicije u Srbiji porasle sa jedne milijarde u 2004. na 5,5 milijardi dolara u prošloj godini.

"Za 10 godina Srbija treba, s Grčkom, da bude vodeća industrijska zemlja na Balkanu. Mi želimo i da 2012. budemo u EU", rekao je Parivodić.

List je, citirajući ministra, naveo i da je "do sada svako približavanje Srbije EU blokirano zbog političkih sukoba" i da je "pitanje da li će se to ubuduće promeniti".

"Mi nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo. Samo možemo da prihvatimo de fakto situaciju", rekao je Parivodić.

Govoreći o Ratku Mladiću, Parivodić je rekao da bi potraga za njim mogla da potraje i rekao da Beograd "ne zna gde je Mladić" i da "ne može da ga pribavi čarobnim štapićem".

"Makroekonomska disciplina ključ napretka"

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Harald Hiršhofer kaže da je makroekonomska samodisciplina od ključne važnosti za napredak Srbije. Jačanje te samodiscipline treba da bude ključan cilj za Srbiju, koji bi omogućio da se živi dobro u nedostatku jakog ekonomskog rukovođenja MMF-a", naveo je Hiršhofer u autorskom tekstu.

On je podsetio da Srbija, pošto je u martu potpuno otplatila dug MMF-u, nema obavezu da postupa po savetima te finansijske institucije. "Vlast bi zato trebalo da usvoji snažne mere makroekonomske politike i da uradi svoj deo na izgradnji samodisciplinujućih mehanizama, posebno jačanjem nezavisnosti Narodne banke Srbije i povećanjem dostupnosti podataka i javnosti mera politike", naveo je Hiršhofer.

"Ekonomski mehanizni samodiscipline su nezavisna centralna banka, javnost i dostupnost podataka o ekonomiji, budžetu, visokokvalitetna i javno dostupna i nezavisna ekonomska analiza", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.