Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2015, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

22.06.2015. -

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švajcarske izručenje Nasera Orića koji je nedavno u toj zemlji uhapšen po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Naser Orić uhapšen je u Bernu 10. juna na osnovu poternice koju su raspisale srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vlasti zbog zločina počinjenih 1992. godine kod Srebrenice.

Tužilaštvo u Beogradu raspisalo je međunarodne poternice za ratnim komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine, zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.

Orića je u pritvoru saslušao švajcarski tužilac, koji mu je predočio zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi.

Federalna pravosudna kancelarija Švajcarske tada je saopštila da će se nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici žaliti na izručenje Srbiji.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, koji je posetio Orića u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj, rekao je posle posete da mu je Orić preneo da ne želi da bude izručen Srbiji jer ne veruje srpskom pravosuđu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da se Srbija, za razliku od drugih zemalja, ne meša u rad pravosudnih organa u svojoj zemlji. Istakao je i da Srbija ne sme da odustane od zahteva za izručenje Nasera Orića.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tužilaštvo BiH: Mi smo protiv Orićevog izručenja Srbiji!

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jun.2015

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, posredstvom Ministarstva pravde BiH, uputilo zahtev pravosuđu Švajcarske u kojem traži da se Naser Orići, uhapšen 10. juna u toj državi po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije...Tužilaštvo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.