Srbija zainteresovana za predmete Haškog suda

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zainteresovana za predmete Haškog suda

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović izjavila da je Srbija zainteresovana za sve predmete Haškog tribunala i podsetila da je od predsednika tog suda Patrika Robinsona tražila ustupanje arhive kada se Tribunal zatvori.

"Mi smo zainteresovani za sve predmete haškog Tribunala. Sposobni smo da sudimo najteže slučajeve i neće biti nikakav problem u primeni zakona od strane suda u Srbiji. Imamo kvalitetan sudijski kadar koji može da sudi te predmete, u to sam potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uverena. To može da se solidno odradi ovde i to smo dokazali u dosadašnjim postupcima", izjavila je predsednica Vrhovnog suda Srbije "Politici".

List podseća da je glavna tema o kojoj će raspravljati predstavnici haškog Tribunala kao i pravosudja zemalja iz regiona na susretu u Hagu bitie kriterijumi po kojima će haški predmeti biti ustupljeni sudovima zemalja naslednica nekadašnje SFRJ.

Razgovori o konkretnim predmetima biće vodjeni u kasnijoj fazi i ne očekuje se da Tribunal u skorije vreme saopšti koje predmete će ustupiti, a koje ne, piše "Politika".

"Očekujemo da bi, pored većeg broja predmeta koji su u fazi istrage, u obzir mogli da dodju i postupci protiv Vlastimira Djordjevića i Momčila Perišića, ali ništa još nije izvesno", kaže za „Politiku" Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

On dodaje da su ti postupci u toku pred Tribunalom i da nije isključeno da se u medjuvremenu okončaju.

Datum zatvaranja haškog Tribunala za sada nije izvestan, jer je Evropski parlament tražio da mandat Medjunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bude produžen i posle 2011. godine. Zbog toga se može očekivati, piše list, da će taj sud zadržati svoje predmete sve dok zatvaranje ne bude bilo gotova stvar. Ako Savet bezbednosti UN produži mandat Tribunalu, neće biti ustupanja predmeta, piše list.

"Politika" podseća da mogućnost da neki od najvećih haških postupaka budu prebačeni u Srbiju nije nova. To je pre nekoliko godina pomenula i bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte kada je istražnom sudiji Veća za ratne zlovvine nudila predmet protiv Vojislava Šešelja.

Tada se od te ideje odustalo zbog pritisaka ondašnje Srpske radikalne stranke, navodi "Politika".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.