Srbija zahvalna Urugvaju na stavu o Kosovu

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zahvalna Urugvaju na stavu o Kosovu

Kako je saopšteno iz Vlade, Srbija je zahvalna Urugvaju na njegovom "principijalnom stavu u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji".

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je u Beogradu šefu diplomatije Urugvaja Luisu Almagru na principijalnom stavu te zemlje po pitanju Kosova i istakao da je Beograd spreman na početak dijaloga sa Prištinom u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Srbija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zahvalna Urugvaju na njegovom "principijalnom stavu u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji".

Dvojica zvaničnika su konstatovali da su Srbija i Urugvaj ostvarili izuzetnu policijsku saradnju u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma.

Ocenjeno je, međutim, da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izražen je interes da se ona unapredi posebno u pogledu povećanja spoljnotrgovinske razmene i investicionih ulaganja.

Cvetković i Almagro su se dogovorili da se u narednom periodu više radi na unapređenju saradnje u oblasti nauke, kulture i sporta. Delegacija Urugvaja učestvovala je juče na konferenciji "Dani Latinske Amerike" u Beogradu.

Jeremić i Almagro najavili jačanje saradnje dve zemlje

Ministri spoljnih odnosa Srbije i Urugvaja Vuk Jeremić i Luis Almagro ocenili su da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i najavili proširenje saradnje u brojnim oblastima.

"Urugvaj namerava da održi bliske odnose sa Srbijom. Tradicionalno prijateljstvo dve zemlje zasnovano je i na poštovanju međunarodnog prava", kazao je šef urugvajske diplomatije, najavljujući posetu srpskog kolege toj zemlji sledeće godine.

Almagro je rekao da će njegova zemlje nastaviti da pruža podršku Srbiji u vesi sa Kosovom i da će učiniti sve moguće da pomogne nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Urugvaj podržava napore Srbije u procesu integraciji u EU, kazao je Almagro. "To je važno za Srbiju, ali i za EU jer je Srbija činilac koji će dosta doprineti razvoju Unije", ocenio je on.

Dvojica ministara najavili su proširenje saradnje pre svega u oblastima nauke i obrazovanja, ekonomije, kulture i sporta, ali i veterine i odbrane.

"Urugvaj je jedna od najsnažnijih ekonomija Latinske ekonomije i u bućnosti će biti prilika za bližu ekonomsku saradnju", rekao je Jeremić.

Srpski ministar je kao posebno vaznu oblast saradnje Srbije i Urugvaja istakao borbu protiv organizovanog kriminala, zahvaljujući kojoj je ostvaren veliki napredak u obračunu s krijumčarima narkotika na teritoriji Evrope i Latinske Amerike.

Almagro je dodao i da je su dva ministarstva spoljnih poslova potpisala sporazum o diplomatskim akademijama i da je ta zemlja zainteresovana za dolazak srpskih profesora koji bi mogli govore o temema vezanim za situaciju na Balkanu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd spreman na početak dijaloga s Prištinom

Izvor: NaDlanu.com, 07.Dec.2010

BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je u utorak u Beogradu šefu diplomatije Urugvaja Luisu Almagru na principijalnom stavu te zemlje po pitanju Kosova i istakao da je Beograd spreman na početak dijaloga sa Prištinom u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja....

Nastavak na NaDlanu.com...

Cvetković: Beograd spreman na dijalog s Prištinom

Izvor: EMportal, 07.Dec.2010

Premijer Mirko Cvetković zahvalio šefu diplomatije Urugvaja Luisu Almagru na principijalnom stavu te zemlje po pitanju Kosova i istakao da je Beograd spreman na početak dijaloga s Prištinom u cilju nalaženja kompromisnog rešenja.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.