Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija veruje u nepristrasnost SB UN o Kosovu

Srbija veruje u nepristrasnost SB UN o Kosovu

Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je juče u Njujorku da Srbija 's punom verom u nepristrasnost i odgovornost' Saveta bezbednosti UN očekuje da to telo podrži njene argumente u prilog ostanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, Koštunica je naglasio da Srbija dosledno ispoljava spremnost da prihvati kompromis i postigne sporazum, ali i da odlučno odbacuje svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušaj nametnutog rešenja kojim bi joj se oduzelo skoro 15 procenata njene teritorije.

Navodeći argumente u prilog ostanka Kosova i Metohije unutar granica Srbije, srpski premijer je posebno naglasio da se trajno rešenje može postići samo uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog pravnog poretka koji su, kako je naveo, izričiti u smislu da su suverenitet i teritorijalni integritet demokratskih država neprikosnoveni.

Koštunica je ocenio da bi se eventualna nezavisnost negativno odrazila na demokratske procese u Srbiji i upozorio na to da bi takva odluka predstavljala opasan presedan, zbog čega se zauzeo da rešenje za status pokrajine bude univerzalno.

'Rešenje kosovskog pitanja kojem svi težimo mora biti univerzalno upravo radi izbegavanja opasnosti da promena granica postane presedan na koji će druge etničke manjine sa teritorijalnim pretenzijama moći da se pozivaju u budućnosti', istakao je premijer Srbije.

Na sednici SB govorio je i specijalni izaslanik za Kosmet Marti Ahtisari koji je podneo izveštaj o dosadašnjem toku pregovora i obavestio članove ovog tela kako će pregovori dalje teći. Na sednici je govorio i predsednik Kosmeta Fatmir Sejdiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.